Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Ухапшена особа осумњичена за оштећење возила бањалучких новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

17. 03. 2023.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

Ухапшена особа осумњичена за оштећење возила бањалучких новинара

Бањалучка полиција је 16. марта ухапсила особу која се сумњичи да је оштетила возила новинара Александра Трифуновића и Николе Мораче у Бањалуци, 8. марта.

Током ноћи 8. марта оштећена су возила Александра Трифуновића, уредника магазина "Бука" и новинара Блица Николе Мораче у бањалучком насељу Старчевица, гдје живе. Случај су пријавили полицији.

"Над лицем С.Б. извршена је криминалистичка обрада због постојања основа сумње да је наведено кривично дјело извршило 8.3.2023. године, на начин да је у Бањалуци на паркинг простору употребом оштрог предмета начинило оштећења на теретном возилу марке 'Рено' и путничком возилу марке 'Tojoтa'", наводи се у саопштењу полиције.

Трифуновић је за Радио Слободна Европа (РСЕ) изјавио 9. марта да је "узнемирен" због цијеле ситуације.

"Ово је напад, застрашивање, дан послије Додикове изјаве да смо сподобе, логично да је ово неко схватио као наредбу", рекао је Трифуновић након што је затекао своје возило оштећено.

Милорад Додик је 8. марта коментаришући неслагања новинара са најавом измјена Кривичног закона Републике Српске којим се криминализује клевета, изјавио како мисли да они који су "прекардашили" у реакцијама "стварају неповољну атмосферу".

"Као онај Вукелић (Синиша Вукелић, уредник Capital.ba) и неке друге сподобе, које овдје годинама лажу, петљају, подмећу, рекетирају и сада желе новинарску заједницу купит за себе како би је наводно заштитили", казао је Додик.

Новинар Александар Трифуновић је на свом Фејсбук профилу написао:

"Мени и колеги Морачи је малочас саопштено у МУП Републике Српске да су открили починиоца кривичног дјела оштећења наше имовине, бруталног уништавања наших и редакцијских возила. То дакле и званично нисмо урадили нас двојица, за шта је имао индиције Предсједник Додик, већ лице под иницијалима С.Б. по сопственом признању. Мотив који је поменуо је незадовољство нашим писањем, врло конфузно је било за схватити шта је под тим мислио да се толико нарајцао и кидисао у 2-3 наврата по нашим аутомобилима великим шарафом ког је бацио. Ово је званицна верзија, у поступку пред нама ћемо видјети да ли је и једина."

Захвалио се МУП-у РС на професионализму и брзом дјеловању.

Клевета и увреда су уврштене у нови Нацрт закона Кривичног закона Републике Српске (РС), речено је након сједнице Владе Републике Српске (РС) 2. марта у Бањалуци.

Према нацрту, за клеветање су предвиђене новчане казне у износима од око 2.500 до чак 50.000 еура.

Идеју о поновној криминализацији клевете је крајем октобра прошле године покренуо Милорад Додик, предсједник РС-а и лидер владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД). На Твитеру је навео да је од Владе РС тражио доношење још два закона, о спречавању ширења лажних вијести те о спречавању језика мржње.

Народна скупштина Републике Српске 16. марта одгодила је за идућу седмицу расправу о нацрту измјена и допуна Кривичног законика којима ће се клевета прогласити кривичним дјелом за које су предвиђене новчане казне до чак 50.000 еура.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси