Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Увести казне за ширење лажних вијести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

22. 02. 2018.

Аутор: М. Л. Б. Извор: Радио и Телевизија Црне Горе

Увести казне за ширење лажних вијести

Демократска партија социјалиста (ДПС) упутила је Влади иницијативу да се изради закон којим ће се санкционисати ширење лажних вијести /fake news/ путем медија. ДПС је на посљедњој сједници Предсједништва, 24. јануара, одлучила да упути овакву иницијативу јер је, како је оцијењено, ту област неопходно регулисати законом, преноси Побједа. Биће, како је саопштено, предложена законска регулатива која ће бити у складу са најбољом досадашњом праксом развијених европских земаља и чланица НАТО-а.

Из ДПС-а је поручено да иницијативом желе да заштите права грађана на истинито информисање.

Посланик ДПС-а Милош Николић каже да се са доношењем закона неће журити, те да је основни разлог његовог предлагања боље уређење те области и праћење трендова савремених демократија.

“Тиме се, ваљда и коначно, демантују сви страхови појединаца из медија и НВО сектора о тобожњој цензури која се уводи у сусрет изборима – казао је Николић за Антену М.

Термин лажне вијести /fake news/ означава лажну, често сензационалну информацију која се шири под маском новинског извјештавања. Тај термин постао је популаран током прошле године у САД, нарочито током кампање за америчке предсједничке изборе. Недавно је тај термин постао популаран и у Црној Гори.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси