Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Организације цивилног друштва позвале ЕУ да заштити новинаре и грађане који траже информације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

15. 03. 2018.

Аутор: Ema Tarabochia/Весна Арсовски Извор: ХНД, access-info.org

Организације цивилног друштва позвале ЕУ да заштити новинаре и грађане који траже информације

Поводом убојства словачког новинара Јана Куциака, 61 организација цивилног друштва из Еуропе и свијета, међу којима су Хрватско новинарско друштво и ГОНГ, позвала је Еуропски парламент да подржи заштиту права на приступ информацијама и заштити кориснике тога права.

У свјетлу запрепашћујуће вијести да је Јан Куциак вјеројатно убијен јер се бавио истраживачким новинарством и зато што су његови захтјеви за приступ информацијама наводно прослијеђени објекту његовог истраживања, 61 организација цивилног друштва упутила је писмо Еуропском парламенту у којем захтијева већу сигурност за оне који користе право на приступ информацијама.

Писмо, послано сваком од 751 члана Еуропског парламента уочи данашње расправе, подсјећа да је право на приступ информацијама темељни алат за борбу против корупције и кршења људских права а за заштиту владавине закона.

"Ово је друго убојство новинара у Еуропској унији за посљедњих шест мјесеци и указује на то да је слобода изражавања и информирања угрожена у еуропском простору те да је потребна њихова снажнија заштита", рекла је Хелен Дарбисхире, извршна директорица организације Аццесс Инфо Еуропе.

Access Info Europe i Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) су идентифицирали бројне примјере достављања новинарских захтјева трећим странама. Неки су наведени и у чланку о убојству Јана Куциака.  

Изражавајући бојазан да се то догодило у том случају, Drew Sullivan, главни уредник OCCRP-а, рекао је: "То би значило да је његов захтјев за информацијом дошао у руке најопасније криминалне групе на свијету – дар с његовим именом и кућном адресом. То је све што професионалном убојици треба."

Текст заједничке изјаве на хрватском језику можете пронаћи овдје

Текст заједничке изјаве на еглеском језику можете пронаћи овдје

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси