Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Зашто је важно да запослени узимају и чувају обрачун зараде?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

01. 06. 2022.

Аутор: М. Павковић Извор: УНС

Акција УНС: Новинар си, медијски радник, колико радног стажа имаш?

Зашто је важно да запослени узимају и чувају обрачун зараде?

Запослени у медијима у Србији неретко се суочавају са различитим проблемима када је у питању регулисање радног стажа. Многима је пензија под великим знаком питања јер су били хонорарни сарадници годинама или им послодавци нису уплаћивали доприносе, односно имају „рупе“ у стажу које често открију тек кад заврше радни век

Удружење новинара Србије (УНС) је покренуло акцију „Новинар си, медијски радник, колико радног стажа имаш?“, која је наишла на изузетан одјек код колега. У сарадњи са Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО), у оквиру пројекта који је подржала Европска федерација новинара (ЕФЈ), настојаћемо да решимо одређене дилеме, пишемо о конкретним случајевима и подстичемо новинаре и медијске раднике да већ сада провере колико регулисаног радног стажа имају.

Обрачун зараде на увид

Веома је важно да запослени у медијима познају своја права из радног односа, пре свега да редовно узимају од послодавца обрачун зараде. Уколико вам послодавац до сада није давао обрачун „на руке“, захтевајте да то чини јер то је обавеза послодавца и право запосленог. Без тог документа ви заправо и не знате како вам је обрачуната плата и на основу ње доприноси.

Пример обрачуна зараде Пример обрачуна зараде

Шта обрачун зараде мора да садржи?

* Основне податке о послодавцу и запосленом, период на који се односи обрачун, износ зараде (бруто и нето износ), датум доспелости.

* Податке који су потребни за обрачун зараде као и за обрачун пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање.

На основу обрачуна, запослени има прецизан увид о укупном броју радних сати које је остварио у месецу, о часовима рада током празника, ноћног рада и прековременог, као и број радних сати за које остварује право на зараду по различитим основама (годишњи одмор, боловање и остало). Осим тога ту се уписује и број радних сати за које не прима накнаду (неплаћено одсустсво, изостанци).

- Законска дужност сваког послодавца је да запосленом приликом сваке исплате зараде и накнаде достави обрачун. У електронској форми обрачун може доставити само ако је зарада исплаћена у целости. Послодавац је у обавези да достави обрачун чак и током месеца за који евентуално није исплаћена зарада, а у том случају је дужан да наведе разлоге због којих није исплаћена накнада. Рок за достављање обрачуна зараде је најкасније до краја месеца за примања од претходног месеца.

Гордана Константиновић Гордана Константиновић

Запослени има право да пред судом оспорава законитост обрачуна. Обрачун зараде је извршна исправа што значи да се на основу ње може тражити принудно извршење у складу са одредбама Закона о извршењу и обезбеђењу, под условом да обрачун садржи све елементе прописане Правилником и да је протекао рок у коме је зарада требало да буде исплаћена односно да је наступила доспелост и да је запослени добио обрачун зараде - објашњава адвокат Гордана Константиновић из УНС-а.

Које су правне последице за послодавца који запосленима не достави „платни листић“?

- Предвиђена је новчана казна за прекршај послодавца са својствима правног лица од 800.000 до 2.000.000 динара, док је за одговорно лице у предузећу односно заступника правног лица износ од 50.000 до 150.000 динара. Послодавац предузетник се кажњава 300.000 до 500.000 динара. Послодавац је дужан и да води месечну евиденцију о зарадама запослених – наглашава Константиновић.

Послодавац је, каже адвокат УНС-а, дужан да води евиденцију зараде и накнаде зараде.

Уговор о раду

Да ли имате код себе примерак свог Уговора о раду? Звучи невероватно, али запослени у медијима неретко не знају шта су потписали приликом склапања Уговора о раду јер нису читали садржај или су журили, или нису ни добили свој примерак од послодавца. Нарочито су необавештени о садржају анекса уговора показало се у праксу адвоката УНС-а којима се обраћају новинари и медијски радници када имају радно-правни проблем.

- Проблем са којима се сусрећемо је и то што запослени немају код себе свој Уговор о раду, а приликом склапања уговора са послодавцем, запослени мора да добије свој примерак, као и све анексе који су касније закључени. Ово је веома важно јер често запослени не знају ни шта су потписали, кажу да нису ни прочитали или се не сећају шта је тачно писало, а не могу ни да провере будући да немају код себе примерак. Када се обрате послодавцу или правној служби у вези са тим, понекад се изненаде да су уз уговор потписали и анексе на које уопште нису обратили пажњу и не знају шта садржи – истиче адвокат Константиновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси