Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Борба за пензију- случај Братислава Доцина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

21. 11. 2022.

Аутор: М. Павковић, Д. Бјелица Извор: УНС

Борба за пензију- случај Братислава Доцина

Када је Братислав Доцин дошао у Удружење новинара Србије да би добио потврде и регулисао недостајући стаж, како би после тешке болести, са 67. година, могао да оде у пензију, мислио је да је тај проблем решио.

 

Братислав Доцин (фото: лична архива) Братислав Доцин (фото: лична архива)

Слабо покретан, после можданог удара, са породицом је дошао из Пожаревца за Београд у УНС, спреман да уз подршку најближих „откупи“ недостајућих пет година које је провео као хонорарни сарадник и за које у евиденцији Фонда ПИО не постоје уплате доприноса за пензију.

„Радио сам на локалним телевизијама у Пожаревцу, био уредник Информативног програма, успешно сарађивао и са РТС-ом, уређивао сатирично-хумористички часопис „Стршљен“, али признају ми само десет година и неколико месеци радног стажа, и поред тога што могу да докажем где сам све радио као новинар и уредник деценијама“ испричао је Доцин.

„Ужа специјалност“ била му је дечији програм који је годинама уређивао. Рецензију за његову збирку песама за децу написао је чувени Раша Попов.

„И данас радим, написао сам неколико романа и збирки песама, пишем и сатиричне приче за које добијам и награде“, каже Доцин.

Како постоји споразум са Фондом ПИО да члановима УНС-а код којих нема у евиденцији Фонда уплаћених пензионих доприноса за период у ком су хонорарно радили, то могу накнадно регулисати и Доцин је кренуо тим путем.

„Покушао сам да `откупим` тих пет година стажа које ми недостају за услов, али не дозвољавају ми иако је и УНС издао потврду да сам се као њихов дугогодишњи члан активно бавио новинарством“, каже Доцин.

За сајт УНС-а прича да је размишљао да тражи социјалну помоћ од државе.

„Макар да имам неку сигурност, јер сам пре три месеца доживео мождани удар. Био сам непокретан, али сам успео да проходам. Много ми помажу ћерка и зет, али зашто да поред толико година рада у медијима зависим само од њих. Службеници су незаинтересовани, одлазио сам и код начелника задуженог за мој случај и рекао ми је да не могу да добијем решење за пензију“, каже Доцин.

Нашем колеги из Пожаревца се десила још једна непријатна бирократска ситуација. Наиме, он је током 90-их година, основао фирму када је покренуо и сатирични часопис. Пре десетак година је отишао у АПР где је регистровао фирму да је званично угаси.

„Тамо су ми рекли да не морам ништа да одјављујем, јер ће Министарство то да уради аутоматски пошто сам престао активно да радим. Када сам отишао по решење за пензију, испоставило се да нисам одјавио фирму и да дугујем одређену суму новца, па кад исплатим дуговања добићу решење за пензију. И то сам исплатио, али ни то није помогло да дођем до пензије“, прича Доцин своје искуство.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић разговарао је са надлежнима из пореске управе Пожаревца како би се и Доцинов случај решио путем који су и пре њега окончавани проблеми са недостајућим стажом из времена хонорарног новинарског рада.

„Звали смо много пута и ми и Доцин да питамо како да регулише стаж за пензију, али службеница није знала одговор“, наводи генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Рекли су му, прича Брајовић, да ће му се јавити начелник, али се то није догодило.

Из разговора представника УНС-а са стручњацима из Фонда ПИО разматране су различите могућности. Да Доцин, с обзиром на инвалидитет, поднесе захтев за инвалидску пензију. Међутим, за тај захтев, како је било објашњење, инвалидитет је морао да настане пре навршене 65. године.

Из Фонда ПИО незванично је УНС добио информацију да износ минималне пензије коју би, ако оствари право, Доцин добио био исти као и износ инвалидске пензије – мање од 20.000 динара. Разлика је, што у том случају не би морао да обезбеди новац за „откуп“ пет година стажа.

У разговору са породицом показало се да подношење захтева за инвалидску пензију није могуће.

Из пожаревачког Фонда ПИО УНС је на званичан допис крајем прошле недеље добио одговор од начелника Одељења за остваривање права из ПИО Маје Грујић.

У одговору пише да је поступак за остваривање права на пензију колеге Доцина окончан решењем од 28. јула ове године, а да нови захтев није поднет.

У том одговору није дато објашњење како да, имајући у виду све околности, Доцин оствари своје право на пензију.

Незванично, у централи Фонда ПИО у Београду рекли су да уколико је новинар био члан УНС-а и радио као новинар има право да регулише стаж уколико му послодавац није уплатио пензијско осигурање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси