Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  УНС-у се у акцији коју је покренуо са Фондом ПИО за мање од месец дана јавило 30 новинара и медијских радника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

20. 05. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

УНС-у се у акцији коју је покренуо са Фондом ПИО за мање од месец дана јавило 30 новинара и медијских радника

„Новинар си, медијски радник – колико радног стажа имаш?“ акција је коју је са Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) покренуло Удружење новинара Србије (УНС), а у којој се за мање од месец дана са својим питањима и проблемима јавило више од 30 новинара и медијских радника.

Циљ акције је мотивисање новинара и медијских радника да већ сада, не чекајући време уочи одласка у пензију, провере колико радног стажа имају и да ли уплате  доприноса које очекују, заиста и постоје у евиденцији Фонда ПИО.

До сада УНС-у су се јавиле колегинице и колеге, чланови УНС-а, који имају једноставна питања, желе да дођу до листинга и израчуна им се стаж. Потребан им је лични пин броја који им омогућава електронски увид у стање уплата доприноса за пензијско осигурање.

Али, јавили су нам се и они  којима послодавци нису односили обрасце у Фонд ПИО, нема евиденције уплата доприноса за које су веровали да постоје, они који се сусрећу са проблемима неевидентираних уплата доприноса за пензијско осигурање, а медији у којима су радили или са којима су сарађивали престали су да постоје, а са њима и документација о уплатама пореза и доприноса запосленима и хонорарним сарадницима...

Иницијални састанак УНС је са руководиоцима у Фонду ПИО имао 2. марта, а пре тога је 22. фебруара разговарао са представницима синдиката, новинарима и медијским радницима.

Са до сада прикупљеном документацијом УНС ће о појединачним случајевима разговарати са представницима Фонда ПИО у петак, 27. маја.

У наредним недељама УНС ће објављивати текстове који ће за циљ имати обезбеђивање потребних информација из радно-правне области за новинаре и медијске раднике.

Подршку планираним активностима УНС-а, у које спада и ова акција, дала је Европска федерација новинара (ЕФЈ). УНС са ЕФЈ-ом спроводи једногодишњи пројекат у оквиру којег ће организовати и обуке за стицање нових знања и вештина потребних новинарима и медијским радницима у дигиталном добу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси