Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  УНС са Фондом ПИО покреће акцију- Новинари и медијски радници, колико радног стажа имате?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

27. 04. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

УНС са Фондом ПИО покреће акцију- Новинари и медијски радници, колико радног стажа имате?

Удружење новинара Србије (УНС) заједно са Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) у наредних годину дана водиће акцију „Новинар си, медијски радник – колико радног стажа имаш?“

УНС овом акцијом жели да покрене за многе новинаре и медијске раднике болно питање утврђивања до сада уписаног радног стажа, али и оног који није уписан, а постоји могућност да се утврди и распореди ономе коме припада.

Плакат УНС-а: Солидарност Плакат УНС-а: Солидарност

У турбулентним временима, која трају последње три деценије, подразумевало се да новинар износи у јавност проблеме са којима се суочавају грађани Србије како би их надлежни решили, бори се за јавни интерес. Међутим, сами новинари и медијски радници у великом броју нису остваривали или и даље немају радно-правну сигурност.

Ангажовани као хонорарни сарадници обављали су своје послове са или без уговора о делу, ауторског уговора или уговора о повременим и привременим пословима.

Рад за медије и данас, за неке новинаре и медијске раднике, подразумева да један део плате или хонорара добијају преко рачуна, док се остатак исплаћује „на руке“.

УНС је анализирајући ову тему утврдио да чак и када је послодавац на постојеће плате или хонораре уплаћивао одговарајуће порезе и доприносе, дешавало се да не односи МУН или М 4 обрасце, који су по закону од 2003. до 2018. године у папиру морали бити достављени надлежној филијали Фонда ПИО, како би конкретном осигуранику стаж био утврђен у евиденцијама Фонда.

У овој акцији УНС жели да покрене новинаре и медијске раднике да већ сада утврде да ли има у радном стажу и код њих таквих пропуста и „рупа“, без обзира на начин ангажовања - стално запослење или хонорарни посао.

УНС ће у овој акцији писати о конкретним случајевима који могу да помогну у решавању сличних ситуација у вези са регулисањем радног стажа.

Позивамо чланове УНС-а да се обрате тиму УНС-а који чине адвокати и новинари како бисмо заједно са Фондом ПИО утврдили колико имате радног стажа, односно покушали да решимо проблем са којим се суочавате, а у вези је са регулисањем радног стажа.

Имејл на који се тиму УНС-а можете обратити је dragana.bjelica@uns.rs или на телефоне 011 33 41 815 и 011 32 36 337.

. .

УНС покреће ову акцију након разговора који је у фебруару организовао са представницима синдиката, новинарима и медијским радницима.

Подршку планираним активностима УНС-а, у које спада и ова акција, дала је Европска федерација новинара са којом реализујемо једногодишњи пројекат.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси