Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Новинари који су напустили „Објектив“: Чини нам се да је план послодавца да одустанемо од неисплаћених зарада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

18. 11. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Новинари који су напустили „Објектив“: Чини нам се да је план послодавца да одустанемо од неисплаћених зарада

Новинари који су напустили редакцију „Објектива“ рекли су за сајт Удружења новинара Србије да им још увек нису исплаћене зараде и да је план послодавца, како им се чини, да они који су отишли и новинари угашеног штампаног издања временом одустану од плата и доприноса које им власник дугује.

. .

Милица Малиш је радила за онлајн издање „Објектива“ од априла до септембра. Како каже, потписала је два уговора на одређено време у трајању од по три месеца. Последњу плату је примила за јул.

„Отказ сам дала крајем септембра, испоштовала сам отказни рок и нашла други посао. Међутим, зараде за август и септембар ми још увек нису исплаћене. Знала сам да често касне плате, да сам кратко тамо и нисам желела да будем досадна и да зовем финансијског директора или уредника већ сам била у контакту само са заменицом уредника. Затим сам чула да се угасило штампано издање“, рекла је за сајт УНС-а Малиш.

Ова млада новинарка сматра да заостале зараде вероватно неће добити и да је план менаџмента „да се на плате заборави“.

„Било је приче о томе да ће настати нова фирма и да ће радници добити нове уговоре. Не знам шта ће се даље дешавати, али важно је да се каже да се овде не ради само о новцу већ и о томе да се радници не осете пониженима“, рекла је.

Малиш је додала да је у сталном контакту са колегама из „Објектива“ и да је чула да су новинарима запосленим у онлајн издању исплаћене заостале зараде за два месеца.

Слободан Варакела, који је јуче дао отказ у „Објективу“, рекао је за УНС да је чуо да новинарима онлајн издања ове зараде нису исплаћене преко жиро рачуна већ директно.

Како каже за сајт УНС-а имао је уговор на неодређено време, а од данас ради у другој фирми.

„Рекао сам им да нећу прихватити њихову срамну понуду смањења плате на минималац. Речено нам је да ћемо сви прећи на минималац да би фирма стала на ноге. Међутим, мислим да је то чиста фарса јер неке колеге нису ни виделе понуду анекса уговора којим се налаже да се радницима исплати минимална зарада за преостале месеце“, рекао је Варакела.

Од изосталих исплата за септембар и октобар, каже Варакела, горе  је то што запосленима у овој медијској кући доприноси нису исплаћивани више од шест месеци.

„Почетком августа сам имао симптоме короне и отишао сам у локалну амбуланту да се тестирам. Тада су ми рекли да ми здравствена књижица није оверена. Након тога сам проверио код колега и схватио да одавно немамо здравствено осигурање. Да не причам о томе што имамо колегиницу која је онколошки пацијент и која је због немогућности да се лечи дала отказ и пријавила се на биро“, рекао је Варакела.

Представници УНС-а разговарали су са новинарима штампаног издања „Објектива“ који је престао да излази 15. октобра након што су се обратили за правну помоћ.

 „Појединачно су нам се новинари обраћали, а затим и писано, као редакција. Отишли смо заједно са адвокатом УНС-а Горданом Константиновић у ову редакцију, срели се са новинарима и медијским радницима. Заједно смо проверили постоји ли могућност накнаде са бироа уколико новинари не потпишу анекс уговора и по том основу добију отказ. Показало се да закон предвиђа да накнаде са бироа у том случају нема. Такође, утврдили смо да М8 обрасци који се појављују код неких запослених, а који су проверавали статус доприноса у ПИО фонду, значи да је фирма искористила могућност плаћања доприноса у ратама, што је држава омогућила у време коронавируса. Тражили смо и да се сретнемо са власником односно директором. Испрва је сусрет био договорен са директором, али до њега није дошло и надамо се, како је обећао, да ће бити ускоро заказан“, рекла је Драгана Бјелица из УНС-а.

Иначе, рачун издавача, привредног друштва „Електронски портал Објектив“д.о.о. је у блокади од 26. октобра.

Адвокат УНС-а Гордана Константиновић рекла је да Закон о раду обавезује послодавца да запосленима приликом сваке исплате зараде и накнаде зараде достави и обрачун зараде и да у овом случају запослени којима је достављен овај обрачун имају могућност да у извршном поступку наплате своја потраживања по основу зараде.

Ипак, како каже, ствар додатно компликује то је што је послодавац тренутно у блокади.

Адвокат УНС-а додаје да новинарима којима је престао радни однос послодавац, по Закону о раду, мора исплатити све заостале зараде, односно „измирити све обавезе према њима“.

И запослени који јесу и они који нису потписали Анкекс задржавају законом установљено право да у року од 60 дана оспоравају законитост Анекса пред надлежним судом, истакла је Константиновић.

Како је објаснила, Законом је одређено да се послодавац који није исплатио минималну зараду за овај прекршај кажњава новчаном казном у износу од 800.000 до 2.000.000 динара.

„У том случају, законски заступник правног лица казниће се новчаном казном од 50.000 до 150.000 динара“, објаснила је Константиновић.

На наш позив директор Бошко Милосављевић је рекао да ће о новом термину састанка обавестити УНС до краја ове недеље.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси