Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Четворо дописника „Данаса“ пред отказом због „смањења трошкова рада“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

25. 08. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Четворо дописника „Данаса“ пред отказом због „смањења трошкова рада“

Руководство дневног листа „Данас“ је, како је Удружењу новинара Србије (УНС) рекао дописник овог дневног листа из Врања Војкан Ристић, одлучило да, због „смањења трошкова фирме“, са њим и још троје дописника раскине Уговор о раду.

Ристић додаје да им је директорка Александра Митић јуче понудила да уговор раскину споразумно, а да након тога наставе да пишу за овај лист као хонорарни сарадници. Осим Ристића, овакву понуду добили су и дописници из Ужица, Зрењанина и Суботице.

„Звала нас је директорка преко Зума и у разговору који је трајао неколико минута саопштила да раскида Уговор о раду. Морам да признам да сам био шокиран. Нама су понуђене две опције и не знам која је од њих добра. Ако прихватимо споразумни раскид уговора, ангажоваће нас као хонорарне сараднике. Ако то не учинимо, прогласиће нас за технолошки вишак“, рекао је Ристић УНС-у.

У „Данасу“ је, како каже, радио 22 године – најпре пет година као хонорарни сарадник, а затим 17 година као стално запослени. Додаје да није очекивао да ће „Данас“ са њим раскинути Уговор о раду, али да је наслућивао када је разговарао са две лекторке које су, како каже, раније добиле отказ.

„Видео сам да се прави нова систематизација рада. Са нама ће бити раскинути уговори, а да не знамо ни шта та систематизација подразумева“, рекао је Ристић.

Некад разграната дописничка мрежа овог дневног листа, како каже Ристић, има осам дописника, од којих ће са четворо сада бити раскинути уговори.  

„Жао нам је што се колегијум није огласио да нам објасни шта се дешава, него нам је речено на два минута: 'Узми или остави'. Колегиници су на одмору саопштили да ће добити отказ. Досад нисам имао никаквих проблема са колегама у редакцији и лепо смо сарађивали. Потпуно сам затечен“, истакао је Ристић.

Да је прекид Уговора о раду дошао ненадано, УНС-у је потврђено још од једног дописника.

„Дуго смо функционисали као породица, али променом власника, променио се и однос према запосленима. Иако су услови можда били бољи у другим редакцијама, у 'Данасу' смо могли да пишемо слободно. Жао ми је што се таква прича завршава. Плашим да ће се, уколико прихватимо споразумни раскид уговора, и хонорарна сарадња која нам је обећана, убрзо завршити“ , каже за УНС један од троје дописника којима је понуђен раскид уговора, а који је желео да остане анониман.

Директорка Дан графа, издавача „Данаса“ Александра Митић УНС-у је потврдила да је саопштила дописницима да ће са њима бити раскинут уговор о раду и да им је понудила хонорарну сарадњу, јер су „у пословном губитку и морају да смање трошкове“.  

„Не могу да говорим о даљим плановима, док не будемо знали каква је одлука дописника“, рекла је Митић и упитала због чега УНС о томе пише „када није отпуштено 10 одсто запослених“.

Како је Војкан Ристић рекао УНС-у, о овом питању није се огласио ни синдикат „Независност“ чији су ови новинари чланови, као ни редакцијски колегијум овог листа.

Провереник синдиката „Независност“ у дневном листу „Данас“ Гојко Влаовић рекао је за УНС да „нема никакав коментар“.

Подсетимо, дневни лист „Данас“ је од марта 2021. године у стопроцентном властиштву Јунајтед медије. АПР је тада објавио решење према коме је усвојена регистрациона пријава за брисање осморо заједничких власника београдског Дан графа - Весна Нинковић, Радомир Личина, Здравко Хубер, Раде Радовановић, Анђелка Митровић, Александра Митић, Бојан Митровић и Мирјана Спасовић.

Тада је Јунајтед медија саопштила да ће „Данас“ бити оно на шта су људи навикли, лист у којем могу прочитати најважније вести, лист који покреће теме, поставља питања, анализира ситуацију.

Томе је, како каже Војкан Ристић, умногоме доприносила и дописничка мрежа.

Коментари (4)

Остави коментар
пет

08.09.

2023.

Takođe kolegaanonymous [нерегистровани] у 23:14

Re: HM...vlasnik

Promenio se vlasnik i za 2 godine napravio gubitke, o tome se ovde radi, pa sad krčmi šta stigne bez ideje šta bi s takvim.listom uopšte radio. To je suština.

Одговори
пет

01.09.

2023.

Moca P. [нерегистровани] у 19:59

Pogresno

Vojkan Ristic je na jugu Srbije sinonim za Danas! Ne samo da pokroiva Vranje, nego i Bujanovac i Presevo... Otkay njemu je neljudski potez uprave, ali i profesionalni promasaj!

Одговори
чет

31.08.

2023.

Milan Đokić [нерегистровани] у 10:40

Vlasnik mlati praznu slamu

Ne pristaj na honorarni ugovor N. K. Šta će onda kao dopisnik i A. M. ako nema para za tebe?
Puni podrška za N. K.

Одговори
пон

28.08.

2023.

Kolega [нерегистровани] у 11:18

?

A šta tačno nije jasno dopisnicima ?
Promenio se vlasnik, ima pravo da radi šta hoće sa svojim listom.
Eto, i "nezavisni mediji" dele otkaze kad finansijski zaškripi.
A trend otpuštanja dopisnika se dosta ranije desio po drugim medijima.

Znači čista matematika, no bad feelings.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси