Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Округли сто о фриленсерима на скупу „Радно право у прописима и пракси”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

04. 09. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Округли сто о фриленсерима на скупу „Радно право у прописима и пракси”

Удружење за радно право и социјално осигурање Србије организује стручно-научно саветовање „Радно право у прописима и пракси”. Скуп ће бити одржан од 4. до 7. октобра на Златибору, а у оквиру саветовања биће организован и округли сто о правима фриленсера, од којих велики део чине новинари који раде ван радног односа.

Професор радног права др Бојан Урдаревић, који је био и гост Подкаста УНС-а, у јуну је постао председник овог удружења.

На скупу ће, како каже професор Урдаревић за УНС, бити доста тема које су посредно везане за новинарство, посебно када је реч о европским директивама везаним за транспарентне услове рада на даљину и повезивање фриленсера.

Иако Удружење организује овакво саветовање сваког октобра, на овогодишњем скупу ће, додаје Урдаревић, бити више дискусија које се тичу радних права новинара, јер је њихов радно-правни положај тек од скоро у средишту интересовања стручњака.

„Сада постоји живља слика о положају новинара у Србији јер је новинарска професија дуго била ван нашег радара. Број професора који су заинтересовани за ову тему сада експоненцијално расте. Можете контактирати са било ким од мојих колега када је та тема у питању и сигуран да ће се сви одазвати“, навео је Урдаревић, један од првих професора радног права који су радили истраживања о радно-правном положају новинара.

Скупу који је посвећен питањима радног и социјалног права присуствоваће и професори из Србије, Хрватске, Македоније и Црне Горе.

Саветовање ће бити организовано уз подршку Канцеларије Међународне организације рада у Београду и Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Више информација доступно је на сајту Удружења за радно право и социјално осигурање Србије.

Иначе, Удружење за радно право и социјално осигурање Србије је основано 1997. године као Удружење за радно право и социјално осигурање Југославије. Са престанком постојања државне заједнице Србија и Црна Гора (2006), назив је променило у Удружење за радно право и социјално осигурање Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси