Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Сукоб: Информер и Курир vs Блиц и Ало (2014)

14. 11. 2012.

Извор: Курир

Тијанић и Ђилас крију послове

„Мултиком група“ и „Дајрект медија“, чији је власник Драган Ђилас, од РТС добиле ексклузивно право да располажу рекламним временом, али је тај пословни аранжман строго чувана тајна

Градоначелник Београда и кандидат за лидера ДС Драган Ђилас преко својих фирми од Радио-телевизије Србије (РТС) добио је ексклузивно право да располаже укупним рекламним временом.

Ово потврђује Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције, који се бавио власништвом у медијима.

- Иако смо покушавали, нисмо утврдили ко су власници тлиста Прес. За Драгана Ђиласа смо имали утисак да он јесте у медијима. Неколико фирми, међу којима су „Мултиком група“, „Дајрект медија“, „Имоушн продакшн“, од РТС је добило
искључиво право да располаже укупним рекламним временом. Три пута смо од генералног директора РТС Александра Тијанића тражили да нам достави уговоре како бисмо видели под којим условима је то право пренето и шта РТС добија од тога, али они то нису учинили.Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић их је кажњавао, али ништа - каже Василићева и додаје да је власништво над медијима најлакше утврдити преко токова новца, односно од кога неки медиј добија рекламе.

Увидом у податке  Агенције за привредне регистре види се да је у власничкој структури фирми које су радиле са РТС Драган Ђилас. Наиме, 25 одсто фирме „Мултиком груп“ је у Ђиласовом власништву, а других 25 одсто припада његовој бившој супрузи Милици Делевић.

„Дајрект медија“ власништво је управо  „Мултиком групе“, а продукцијска група „Имоушн“ такође је била у власништву градоначелника Београда. У извештају Савета за борбу против корупције наводи се и да, према представци удружења Уједињени телевизијски експерти (УТЕ), у РТС постоје индиције за злоупотребу службеног положаја, корупцију, сукоб интереса.

Финансијске малверзације...

- У представци УТЕ наводи се да РТС поверава послове независним продукцијама у нетранспарентној процедури, што изазива сумњу да поједине интересне групе остварују финансијску корист чија се вредност мери десетинама милиона евра. Једном годишње се расписују конкурси за избор програма независних продукција, али резултати ових конкурса се не саопшавају - пише у извештају Савета.

Василићева каже за да је Савет неколико пута покушавао да рашчисти ситуацију у вези с власништвом у медијима и фирмама које су имале право на рекламирање на РТС, међутим, без успеха.

- Нас интересује да ли су они који су добили то право имали исте услове као и други. То је уско специфична делатност и не значи да су они богомдани за тај посао - закључује Василићева.

Тужилаштво све да испита

Курир је јуче републичком тужилаштву послао званичан допис с питањем да ли ће се позабавити власништвом у медијима и лажирањем читаности појединих медија. До закључења овог броја одговор није стигао.

Муљали и с бебама

Као типичан пример спорне сарадње на РТС у  извештају Савета наводи се уговор с продуцентском кућом „НИРА филм енд телевижн консалтинг“ о серијалу „Време је за бебе“ продуцента Небојше Гарића, који је сувласник „Мултиком групе“ заједно с Ђиласом.

- Више месеци пре доделе уговора „НИРА филм енд телевижн консалтингу“ идентичан серијал је припремала екипа РТС. Али, пре него што је снимање почело, Тијанић је закључио уговор с приватном продукцијом -  кажу у Савету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси