Насловна  |  Актуелно  |  Сукоб: Информер и Курир vs Блиц и Ало (2014)  |  Политички моћници спасли робије Александра Родића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Сукоб: Информер и Курир vs Блиц и Ало (2014)

15. 11. 2012.

Аутор: Тамара Марковић- Субота – Иван Јовановић Извор: Блиц

Политички моћници спасли робије Александра Родића

Александар Родић, директор таблоида „Курир“, који позива на транспарентно тржиште и такмичење медија радом, умећем и знањем, а не „скривеним диловима са политичким моћницима“, пре само две године избегао је хапшење, вишегодишњу затворску казну и одузимање имовине вредне десетине милиона евра управо захваљујући диловима са политичким моћницима.

Радисав Родић, власник „Курира“, ухапшен је 27. октобра 2009. године, али акција на разоткривању његових злоупотреба, није тада заустављена. Три месеца касније, Родић и његови синови Александар и Вукадин, као и сарадница Александра Симић осумњичени су за много већу злоупотребу, тешку чак милијарду динара, то јест десет милиона евра.

Према званичним тврдњама МУП-а, они су за милијарду динара оштетили буџет и више предузећа и банака.

Они су осумњичени да су од марта до августа 2009. за 983.559.447 динара оштетили буџет Србије и - „Паркинг сервис“, „Градску чистоћу“, Електродистрибуцију, Телеком и „Београдски водовод и канализације“.

Осумњичени су и да су оштетили „Колубару“ из Лазаревца, „Политику“ АД, „Пословни простор“ из Новог Сада, Топлану, буџет града Београда, Марфин, Комерцијалну, Континентал и Алфа банку.

Радисав, Вукадин и Александар, као оснивачи, директори или суоснивачи више предузећа, искоришћавањем овлашћења прибавили су корист Радисаву од 831.338.383 динара, као и фи рми „Ронако системс“ из САД од 143.384.764 динара.

Осумњичена Александра Симић, директорка „АБЦ Градинга“, прибавила је Радисаву Родићу 8.836.300 динара - саопштила је полиција у јануару 2011.

После МУП-а, огласила се и Пореска полиција саопштењем: „Пореска полиција поднела је допуну кривичне пријаве против Р. Р., власника и директора више предузећа, В. Р., власника и директора ‘АБЦ Цомпани‘, А. Р., директора ‘Белеге‘ и А.С., директорке ‘АБЦ Градинг‘, због злоупотребе положаја. - Р. Р. је са саучесницима прибавио 983.559.447,63 динара на штету буџета Србије и већег броја јавних и приватних предузећа и пословних банака - саопштила је Пореска полиција.

Допуна кривичне пријаве поднета је Вишем јавном тужилаштву, а Александар Родић у страху од хапшења тада се крио у једном стану у Београду. Од хапшења, међутим, није било ништа, а како се касније испоставило, ни од кривичне пријаве, коју је Више тужилаштво одбацило због „недостатка доказа“.

Наравно да то није прави разлог, јер су акцију водили СБПОК и Пореска полиција.

О наводном недостатку доказа говори чињеница да је ово једина кривична пријава СБПОК-а која је одбачена - каже за „Блиц“ извор упознат са истрагом.

Много интересантнија чињеница, која до сада није била позната, јесте да је због кривичне пријаве тешке десет милиона евра, против синова Радисава Родића покренута и фи нансијска истрага.

Јединица за фи нансијске истраге покренула је поступак против Александра и Вукадина Родића. Истрага је трајала неколико месеци и комплетан извештај је предат тужилаштву. По закону, њихова имовина, вредна неколико десетина милиона евра, морала је да буде одузета. Очигледно је да у овом случају није рађено по закону, јер је кривична пријава одбачена, а поступак по финансијској истрази није покренут - каже наш извор.

Александар Родић је тада успео да „склопи дил са политичким моћницима“ и ослободи се вишегодишње робије и одузимања имовине. Заузврат, политички моћници са којима је Родић направио дил, у његовом таблоиду добили су простор за „лично оглашавање“.

Текстови тих политичких моћника у „Куриру“ били су цена за слободу и очување имовине.

Највећи порески дужници

Радисав Родић, оснивач таблоида „Курир“, нашао се на листи највећих пореских дужника коју је Пореска управа објавила крајем прошле године. Он је са дугом од 62,7 милиона динара био седми на списку 100 највећих неплатиша међу фи зичким лицима.
Овај дуг датира још од пре седам година, будући да је Пореска управа 2005. и 2006. године покренула кривичне поступке пред Општинским и Окружним судом у Панчеву и Петим општинским судом у Београду. Родић је одбио да плати дуг са образложењем да је он настао када је 2004. године повукао два милиона евра које је као грађанин позајмио својој фи рми „АБЦ продукт“, што не подлеже опорезивању као лични приход. На питање „Блица“ да ли је Родић измирио тај дуг, у Пореској управи су се позвали на Закон о заштити података личности, те одговор на то питање нисмо добили.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси