Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Претучени новинар Бете: Прес легитимација само наљутила полицију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 07. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Претучени новинар Бете: Прес легитимација само наљутила полицију

Жикица Стевановић млади новинар агенције Бета синоћ је, после извештавања са нереда у Београду, уместо кући, са траговима полицијских пендрека од ногу до леђа и крваве главе завршио у Ургентном центру.

Стевановић за Удружење новинара Србије (УНС) присећа се да су припадници МУП-а из Булевара краља Александра почели, нешто пре поноћи, да потискују демонстранте у околне улице и да су их бацивши сузавце, даље потиснули у парк Ташмајдан, где се и он у том тренутку нашао.

„Полиција је почела да нас пресреће. Сви смо били грађани у том тренутку“, прича Стевановић, који додаје да је тада почео да маше новинарском легитимацијом и говорио да је новинар. „Чини ми се да их је то још више разљутило“, додаје 21-годишњи новинар.

У ситуацији када су се чули узвици да их не туку, њега је жандарм ударио по глави, због чега је рефлексно почео да пада на земљу, али и да би им показао да не пружа отпор. Ипак, наводи, наставили су да га ударају, а он је изгубио појам о времену. „Мислим да је трајало 15 до 20 секунди“, присећа се новинар.

Док је на земљи, крвав, држао новинарску легитимацију у руци, видео је да му прилази још један припадник МУП-а, због чега је подигао главу и почео, поново, да маше њоме.

„Мислио сам да ће ми рећи да због безбедности останем ту. Ипак, и он је наставио да ме удара. Рекао сам му да сам новинар, а он ме је опсовао“, наводи Стевановић.

Колега са портала Мондо и сниматељ из Бете одвезли су га у болницу.

„Уместо да се поштују они који су изашли на улице да извештавају шта се дешава, они нас бију и онемогућавају да радимо“, прича новинар и истиче да се у томе види прави однос друштва према новинарима – да новинари наносе штету, а не да су стуб демократије и њихов коректив.

Током демонстрација са којих је извештавао и у уторак, новинар наводи да је приметио и да су демонстранти онемогућавали репортерима телевизије Н1 да извештавају, али и да су терали екипу РТС-а због чега су они били приморани да се помере. „Можда сам пример који је испливао због нарочите бруталности. Из њега се види да су границе пређене“, каже Стевановић.

Након свега, Стевановић каже да фотографије његове крваве главе јесу порука бројним колегама да побегну из ове професије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси