Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Оливера Зекић: Прихватићу ако ме кандидују за члана Савета РЕМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 07. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Оливера Зекић: Прихватићу ако ме кандидују за члана Савета РЕМ-а

Чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Оливера Зекић рекла је за Удружење новинара Србије да ће сигурно прихватити да поново буде кандидована за исто место у Регулатору. Њој је у јулу ове године истекао петогодишњи мандат у том телу.

Зекићева каже за УНС да не постоји могућност да сама поднесе кандидатуру на то место, како су медији раније писали, али да ће „стопостотно“ прихватити, уколико буде предложена.

Она је за чланицу Савета РЕМ-а 24. јула 2015. године изабрана на предлог Одбора за културу и информисање Народне скупштине.

Чланови Савета РЕМ-а бирају се на основу предлога овлашћених предлагача који се достављају надлежној служби Народне скупштине, која утврђује листу кандидата. Тај одбор организује јавни разговор за кандидатима. После тога, избор члана Савета ставља се на дневни ред првог наредног заседања Народне скупштине.

Зекићева појашњава и да чланови Савета РЕМ-а, упркос томе што јој је истекао мандат, могу да раде у свом осмочланом саставу и да имају већину за доношење одлука. И Законом о електронским медијима прописано је да Савет РЕМ-а може да ради у кворуму који чине најмање пет чланова, осим ако је одређено двотрећинско одлучивање.

Иначе, ова чланица Савета РЕМ-а према закону може да буде још једном изабрана на исту функцију.

Остаје, међутим, нејасно зашто Одбор за културу и информисање раније није покренуо законску процедуру за избор новог члана Савета РЕМ-а, с обзиром на то да је Зекићевој истекао мандат, као и да је о томе раније у јавности било речи.

Надлежна служба Народне скупштине, према Закону о електронским медијима, треба да објави позив за предлагање кандидата за члана Савета РЕМ-а шест месеци пре престанка мандата, али то није није урадила. Одговор на то питање УНС није добио ни од Мирка Крлића, бившег председника Одбора за културу и информисање.

Крлић је управо у новембру прошле године на Одбору Скупштине Србије за културу и информисање рекао да треба да се покрене поступак и за избор новог члана Савета РЕМ-а, с обзиром на то да Зекићевој истиче мандат.  

Пошто конкурс за члана РЕМ-а до сада није расписан, та процедура сада треба да чека формирање новог Одбора за културу и информисање, после конституисања новог сазива Народне скупштине. Рок за конституисање новог парламента је 4. август.

Иначе, крајем прошле године покренут је поступак за три члана Савета РЕМ-а, јер је од 2017. године Регулатор радио у крњем саставу. Тада су изабрани нови чланови Зоран Симјановић, Александар Витковић и Јудита Поповић.

После оставке чланова РЕМ-а Горана Петковића и Ђорђа Возаревића, на њихово место су почетком ове године дошли Вишња Аранђеловић и Слободан Цвејић.

 

                                                                                                              

Коментари (1)

Остави коментар
уто

28.07.

2020.

Mirjana [нерегистровани] у 16:16

Ima i drugih

Zašto da se ponovo kandiduje? Pa , naravno, to je vrlo lukrativno i dobro mesto!
Ima i drugih kvalitetnih, moralnih, nepotkupljenih i uvaženih kolega.
Dajte šansu mladjim ljudima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси