Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Инцидент у Савезу самосталних синдиката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 01. 2012.

Инцидент у Савезу самосталних синдиката

Шефица службе информисања председника Бориса Тадића Јасмина Стојанов избацила је у понедељак екипу ТВ продукције Свет плус инфо из просторија Савеза самосталних синдиката Србије где су представници тог синдиката разговарали са председником Тадићем и званичницима његове Демократске странке.


Након састанка који је био затворен за медије, екипа Свет плус инфо која је била уредно акредитована за овај догађај чекала је са осталим новинарима да узме изјаве представника једне и друге стране. Међутим Јасмина Стојанов бацила је микрофон ТВ продукције Свет плус инфо и рекла њеном новинару да не може да добије изјаву председника због тога што та продукција није акредитована и "нема дозволу за рад".

Подсетимо да ово није први пут да овој независној продукцији Кабинет председника Србије, ускраћују право на извештавање. Током новембра и децембра прошле године новинарима Свет плус инфа Прес служба председника Србије није дозволила присуство на неколико догађаја правдајући се тиме да кабловски канал "Коперникус 3" "нема дозволу за рад и да су против њега покренуте мере због садржаја програма".

Јасмина Стојанов је тада обавестила Удружење новинара Србије да је од надлежне институције – Републичке радио-дифузне агенције – добила информацију да кабловски канал "Коперникус 3" нема дозволу за рад и да су против њега покренуте дисциплинске мере због емитовања емисија које су у вези са окултизмом, магијом, прорицањем судбине и сличним садржајима којима се обмањују гледаоци, што је у супротности са Законом о радио-дифузији и Кодексом понашања емитера.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић сматра да то што трећи канал ТВ Коперникус, на којем Свет плус инфо емитује свој програм, још нема дозволу (захтев за дозволу је у складу са прописима у процедури у РРА, а рад тог канала није забрањен) нема никакве везе са забраном присуства једној независној ТВ продукцији на било ком јавном скупу или у било којој згради у којој се одржава неки медијски догађај. Свет плус инфо је потпуно независна продукција која свој програм може да емитује и на било ком другом медију, додала је Смајловићева.

Према њеном мишљењу једини разлог због којег организатор може да ограничи присуство новинара на неком догађају јесу техничке могућности, односно ситуација да све новинарске екипе физички не могу стати у простор у којем се догађај одржава, што ни у једној од наведених ситуација није био случај.

- Новинарство спада у домен слободе изражавања и нико, па ни држава не сме да ограничава ту слободу. Оправдано се поставља питање да ли је ово неки облик дискриминације једне независне продукције због њене уређивачке политике која је унутрашња ствар оснивача и власника, и чије евентуално непоштовање професионалних стандарда и новинарске етике, у складу са својим надлежностима санкционише надлежна Републичка радио-дифузна агенција, а никако служба информисања било које државне институције, закључује Смајловићева.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси