Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одлука Уставног суда о Иницијативи УНС-а могућа до марта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 02. 2012.

Одлука Уставног суда о Иницијативи УНС-а могућа до марта

Уставни суд Србије би до краја марта могао да одлучи о УНС-овој Иницијативи за оцену уставности Закона о националним саветима националних мањина.

Овај предмет уврштен је у план рада Уставног суда за прво тромесечје 2012. године.

Крајем новембра 2011. Уставни суд је донео закључак да се Иницијатива достави Народној скупштини на мишљење.

УНС је почетком октобра 2011. године затражио оцену уставности Закона о националним саветима националних мањина којим се угрожава независност и слобода медија.

УНС оспорава одредбе Закона којима се омогућава националним саветима да буду оснивачи медија у јавном власништву. У пракси се национални савети претварају у тела којима управљају политичке партије, а тиме и медији које оснивају потпадају под неприхватљив страначки утицај и самовољу.

Подсећамо да је упркос вољи редакције прошле године смењен главни уредник листа Мађар Со Чаба Пресбургер. Замерено му је да није довољно извештавано о раду председника Скупштине Војводине Шандора Егерешија и што новинари овог листа нису пропратили сваку конференцију Савеза војвођанских Мађара.

Уредник телевизије „Панон“ Рудолф Михок смењен је јер није преносио прославу мађарског националног празника у целости.

Председник УО РТВ Војводина Борис Лабудовић поднео је оставку зато што применом Закона о националним саветима националних мањина чак 16 од 21 одговорног уредника не би могао да изабере менаџмент војвођанског јавног сервиса без одобрења националних савета мањина. То је у директној супротности са Законом о радиодифузији који гарантује независност јавних сервиса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси