Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Суд потврдио - Слободан Крстић био жртва мобинга у нишким „Народним новинама“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 02. 2012.

Суд потврдио - Слободан Крстић био жртва мобинга у нишким „Народним новинама“

Слободан Крстић, први је новинар који је по Закону о мобингу добио спор против послодавца. После вишегодишњег шиканирања и дискриминације незаконито је отпуштен из нишких "Народних новина" у октобру 2009. године. 

До приватизације „Народних новина“ у новембру 2006. године, Крстић је био новинар у култури, да би га након тога директор Мирослав Милановић поставио за уредника културне рубрике. Због Крстићевог синдикалног ангажовања у заштити професионалних и синдикалних права новинара “Народних новина” у марту 2007. експресно је смењен са места уредника и премештен на место дописника из Прокупља иако је цео радни век провео радећи у Нишу. 

Упркос личном и професионалном деградирању, Крстић је наставио да савесно и одговорно обавља посао дописника. Аутобусом је путовао на терен, писао текстове, сам правио фотографије и све то доносио у редакцију у Нишу. 

Синдикална активност запослених у “Народним новинама” била је трн у оку директору Мирославу Милановићу. До средине маја 2007. године у “Народним новинама” било је 39 чланова Синдиката новинара Србије на челу са Слободаном Крстићем који је у марту изабран за председника подружнице у Нишу, али се тај број под притиском или због претњи губитка посла нагло смањивао па су до октобра исте године у Синдикату остала само 4 члана. 

Синдикат новинара Србије и Удружење новинара Србије више пута су протестовали због  неприхватљивог поступања менаџмента “Народних новина” према запосленима, позивали на дијалог директора Мирослава Милановића, али је застрашивање и понижавање запослених настављено. 

Како је наведено у пресуди Основног суда у Нишу коју је потврдио и Апелациони суд у овом граду, Крстић је од априла 2007. до октобра 2009. године, када му је отказан Уговор о раду, константно био изложен мобингу с циљем повреде његовог достојанства, положаја, угледа, личног и професионалног интегритета.

Новинарски рад Слободана Крстића, који иза себе има дугогодишње новинарско искуство (01. 12. 2010. године остварио је право на старосну пензију), главни и одговорни уредник “Народних новина”оцењивао је као незадовољавајући, неквалитетан и недовољан за прописану месечну норму. Као знак “добре воље” директор Милановић чак је саветовао Слободана Крстића да се обрати колегама како би га обучили за писање текстова. Да апсурд буде већи реч је махом о новинарима којима је сам Крстић био учитељ, уредник и које је упућивао у тајне новинарског заната.  

Упркос очигледном шиканирању и дискриминацији Слободан Крстић није желео да се повуче и сам да отказ, што је био циљ директора “Народних новина”. Менаџмент му је 8. октобра 2009. године “због неостваривања резултата рада” уручио отказ Уговора о раду. 

Крстић је међутим решио да правду поводом овог случаја потражи на суду, како би својим примером помогао и другим колегама који су у “Народним новинама” били изложени малтретирању кроз које је сам прошао. Након скоро две године добио је спор против послодавца који је како је Основни, а затим и Апелациони суд у Нишу потврдио дискриминисао Слободана Крстића и константно вршио мобинг над њим.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси