Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нови члан УО који би пресудно могао да утиче на избор директора РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 12. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Нови члан УО који би пресудно могао да утиче на избор директора РТС-а

На последњој седници чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) именовали су правника из Београда Шћепана Прашчевића за новог члана Управног одбора Радио-телевизије Србије (УО РТС), који за мање од 40 дана треба да изабере генералног директора те медијске куће.

Избором Прашчевића попуњено је место у УО РТС-а које је од марта 2019. године било упражњено, после оставке Драганa Караџићa на место заменика председника тог тела. Од 12 пријављених кандидата, РЕМ се одлучио за двадесетдеветогодишњег Прашчевића.

За именовање Прашчевића, који ће учествовати у избору генералног директора РТС-а, јавност је сазнала од Слободана Цвејића у дану када је и поднео оставку на место члана Савета РЕМ-а због, како је навео, „кршења демократских принципа“ приликом избора Оливере Зекић за председницу Савета.

„Јасно се види да се већи део Савета састаје раније, како би се договорили шта ће да раде. Доказ да је било договарања је и њихово једногласно, синхронизовано, ’као из топа’ гласање за једно место у Управном одбору РТС, када је изабран момак 1991. годиште“, рекао је за „Данас“ Цвејић.

Осим изјаве Цвејића, званично обавештењe РЕМ-а је изостало, иако се сада биографија Прашчевића налази на сајту Регулатора уз остале чланове УО РТС-а.

Прашчевић за УНС каже да може, упркос годинама, „много да допринесе“ раду УО РТС-а, али да је одговорност на том телу да Јавни сервис има квалитетнији програм уз поштовање закона и статута.

„Ако млад човек може да направи биографију као што сам ја стигао, може и својом енергијом и младошћу уз слушање искуснијих колега да допринесе раду УО РТС-а. Избор који је пао на мене је апсолутно адекватан. Спреман сам да уложим много свог времена и енергије да РТС оправда моја, као и велика очекивања грађана“, наводи Прашчевић.

Шћепан Прашчевић, наводи се у његовој биографији, на факултету се бавио студентским организовањем, а био је и студент продекан. После студија започиње приправнички стаж у адвокатској канцеларији и Државном правобранилаштву. Положио је правосудни и адвокатски испит и млађи је саветник за сталну обуку судија Правосудне академије, пише у биографији у којој се наводи и да је председник невладине организације Београдска конференција правника.

Сада у пуном саставу, УО РТС-а одлучиваће по трећи пут ове године за првог човека Јавног сервиса међу 14 кандидата, који већином долазе из ове медијске куће. Претходна два конкурса су поништена зато што нити један кандидат није имао потребну већину гласова.

Нови члан УО РТС-а Прашчевић, који ће такође учествовати у избору генералног директора РТС-а, каже да му је „драго“ због тога што ће и његов „глас моћи да одлучује у избору за тако велику функцију“. „Не знам шта могу да очекујем. Видећемо после поступка, пошто ћемо имати и разговоре са кандидатима за генералног директора појединачно“, каже он.

Међу кандидатима за генералног директора РТС-а су Драган Бујошевић, дугогодишњи генерални секретар те медијске куће Станислав Вељковић, новинари Оливера Јовићевић и Владимир Паликућа, помоћник извршног директора Татјана Ћитић, Милена Вучетић, која је са места директора технике отишла у пензију, као и одговорни уредник ПГП РТС-а Марко Милутиновић.

На листи су и бивши члан Савета РЕМ-а Милош Рајковић, оснивач РТВ Б92 и бивши државни секретар у Министарству културе Саша Мирковић, доскорашњи први човек недељника „Експрес“ Слободан Орлић, редитељ Ђуро Мрђа, из РТВ-а Зоран Цветковић, песник Владан Ракић и новинар Миодраг Попов.

РЕМ је, подсетимо, у септембру ове године расписао конкурс за избор шест чланова УО РТС-а али се, иако је утврђена листа кандидата и истекао рок за подношење пријава, ова тачка још није нашла на дневном реду.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

29.12.

2020.

Suanpan za pocetnike [нерегистровани] у 18:13

Re:

Naucili ste da racunate, ali vam logika nije jaca strana. Koliko je Bujosevic imao glasova na poslednjem konkursu? Pet. Znaci novinar je u pravu kada kaze da nov kandidat teorteski moze da bude tas na Bujosevicevoj vagi. Zasto REM nije izabrao i druge kandidate nego je pozurio da izabere samo nedostajajuceg kandidata? A u vi ste naivni ako mislite da se nisu taspitali kod svog coveka u REM-u... Nema greske- drugi mandat ide Bujketu.

Одговори
уто

29.12.

2020.

Anonymous [нерегистровани] у 12:48

Novinarska pažnja

Budite oprezni kad pišete ozbiljne tekstove i J.P. ne treba da bruka UNS! Glas novog člana UO RTS apsolutna ništa ne odlučuje. Kada 8 članova glasa potrebno je 6 da bude "ZA". A kada 9 njih glasa, koliko je potrebno za dvotrećinsku većinu? Pa, isto 6. Nema potrebe da J.P. bombastičnim naslovom demonstrira elementarno neznanje. UNS je ipak ozbiljno udruženje novinara!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси