Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Вучић: „Данас“ званично променио власника; У антимонополској комисији тврде супротно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 03. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Вучић: „Данас“ званично променио власника; У антимонополској комисији тврде супротно

Председник Србије Александар Вучић, гостујући на телевизији Прва, изјавио је да је лист „Данас“ званично променио власника, али у Комисији за заштиту конкуренције кажу да још увек није донето решење којим би Јунајтед групи била одобрена куповина тог листа.

Коментаришући насловну страну дневника „Данас“ на којој је објављено да болница у Батајници нема грађевинску дозволу, председник државе је у суботу на ТВ Прва рекао да је „Данас“ „и званично новина Драгана Ђиласа“. Новинарка га је, затим, исправила рекавши да је реч о „Јунајтед медији“, да би Вучић на крају изјавио: „То, Шолак, Ђилас исто“.

У Комисији за заштиту конкуренције за Удружење новинара Србије (УНС), међутим, наводе да није завршен поступак по пријави концентрације на тржишту Јунајтед групе, у оквиру које послује телевизија Н1, како би јој се одобрила куповина привредног друштва Дан граф д.о.о. - издавача листа „Данас“.

На питање УНС-а зашто још увек није објављено решења по пријави концентрације Јунајтед групе, у антимонополској комисији објашњавању да се „објављују решења само за одобрене концентрације“, те да је до тада потребно да се испуне процесни услови, који подразумевају и право на жалбу Јунајтед групе.

„Динамику објављивања решења о одобреној концентрацији одређује време које је потребно да се стекну процесни услови, тј. када странке у поступку званично приме решење, истекну законски рокови за жалбу као и када се након тога изврши заштита података за које је оцењено да је оправдан интерес подносиоца да не буду објављени (‘анонимизација решења’), јер могу да представљају пословну тајну (чл 45. Закона о заштити конкуренције)“, кажу у Комисији.

Објашњавају и да је Комисија по закону дужна да донесе решење по пријави концентрације у року од месец дана од дана пријема потпуне пријаве. „Рок доношења решења о дозвољености концентрације не почиње од датума пријаве концентрације, већ достављања свих докумената која су Комисији потребна за оцену дозвољености концентрације“, кажу за УНС у Комисији. 

Додају да то „често зависи од сложености и броја странака у концентрацији, брзине издавања докумената од стране других органа и институција, као и од могућих статусних промена учесника у току самог процеса одобравања концентрације“.

Комисија за заштиту конкуренције потврдила је УНС-у у новембру прошле године да је Јунајтед група 21. септембра поднела пријаву концентрације на тржишту како би јој се одобрила куповина привредног друштва Дан граф д.о.о, издавача листа „Данас“, али више од пет месеци решење о овом случају није објављено.

У сукобу који је у међувремену избио на релацији - СББ, Телеком и Теленор, телевизија Н1 известила је да „читав месец прође откако је на светло изашао Телекомов план да удруживањем са Теленором уништи пословање Јунајтед медије и СББ-а“, а да се још „чека реакција надлежних, попут Комисије за заштиту конкуренције, која треба да утврди да ли две компаније нарушавају слободну конкуренцију“.

Комисија за заштиту конкуренције, међутим, није донела решење ни да ли је дозвољена концентрација у случају преузимања листа „Данас“, иако је прошло више од пет месеци од подношења пријаве концентрације на тржишту Јунајтед групе. Како би Јунајтед група постала власник Дан графа, наиме, неопходно је према Закону о заштити конкуренције да пријави концентрацију на тржишту како би антимонополска комисија утврдила да ли је она дозвољена.

Продају листа „Данас“, претходно су, у више наврата најављивали провладини медији, као и председник државе који је први пут то изјавио месец дана након што је Јунајтед група поднела пријаву концентрације антимонополској комисији.

Јунајтед група је у већинском је власништву међународне инвестиционе компаније BC Partners. Инвестициони фонд ККР, који је био дотадашњи већински власник, као и менаџмент Јунајтед групе задржали су, како је Н1 објавио 2019. године, „значајан мањински удео“. Председник Управног одбора Јунајтед групе и њен оснивач је Драган Шолак.

У оквиру Јунајтед групе у Србији послују СББ, Јунајтед Клауд (United Cloud), Јунајтед медиа (United Media) са телевизијским каналима Н1, Нова С, Спорт Клуб, Гранд, Pikaboo, Vavoom, Cinemania, Лов и риболов, IDJ, Brainz, порталом nova.rs и маркетинг агенцијама Cas Media и Direct Media, стоји на сајту Н1.

United Media је прошле године покренула продукцију информативног програма Newsmax Adria, који се емитује на Новој С. Тада је најављено да ће United Media у сарадњи са Newsmax TV покренути телевизију Newsmax Adria.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

05.03.

2021.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:05

БАСАРА!

Питајте Басару, ако већ нисте прочитали шта је о томе писао!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси