Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Писмо Прес службе Милорада Додика Љиљани Смајловић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 06. 2012.

Извор: УНС

Писмо Прес службе Милорада Додика Љиљани Смајловић

Удружење новинара Србије преноси у целости писмо Прес службе Председника Републике Српске Милорада Додика председници Љиљани Смајловић.

 

Поштована

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у потпуности је опредјељен за слободу медија. Република Српска је одавно створила све претпоставке за потпуне медијске слободе – без цензуре,притисака, без уплитања у уређивачку политику и без табу тема.

Градећи наше друштво као демократско, желимо да и медијска култура у њему буде на нивоу истинске демократије, у коме свако треба  професионално  да обавља  свој дио посла и да преузме одговорност за свој рад.

Дугогодишња дописница агенције Бета из Бањалуке Љиљана Ковачевић, опште је познато, заједно са својим супругом Слободаном Васковићем и неколико домаћих и међународних суфлера, већ неколико година на најгрубљи начин злоупотребљава новинарску професију, преузимајући улогу опозиције, и улазећи у борбу за најгнусније криминализовање и рушење Милорада Додика и његових сарадника. Прво као премијера, а сада и као предсједника. При томе се не бирају средства, од лажи, конструкција, до директних атака на личност предсједника Додика и његову породицу.

То штети јавном животу у Републици Српској и на те грубе конструкције ове организоване групе предсједник Додик је у више наврата указивао и реаговао. Тако је било и 2009. године, када је агенција Бета, односно Љиљана Ковачевић,  објавила низ неистина и нетачну  вијест да су истражитељи Државне агенције за истраге и заштиту (Сипа) и Тужилаштва БиХ покренули истрагу против Милорада Додика и сарадника, везано за изградњу зграде Владе и ауто-пута Бањалука-Градишка.

Иако никакве истраге није било, Ковачевић је  тада измислила истрагу ,на бази пријаве , коју је уз договор са уредником емисије ,,60 минута,, Федералне телевизије Бакиром Хаџиомеровићем и помоћником Агенције за истрагу и заштите Драганом Лукачом, Сипа-и дао супруг Љиљане Ковачевић, Слободан Васковић.

Управо то је патолошка група људи која се годинама бавила покушајем рушења Милорада Додика, а којој припада и Љиљана Ковачевић, а самим тим нажалост и агенција Бета. Управо је Бета послужила овој групи људи, да , прво преко Србије, пласирају ове неистине о наводној истрази, како би се замео траг ауторима те цјелокупне ујдурме. Све  то осмишљено је и пласирано путем ове агенције са низом тендециозних и нетачних детаља чиме је преко сервиса Бете ,и свих оних који су га преузели, у потпуности обманута јавност, а Милораду Додику и сарадницима нанесена немјерљива штета.

Кршећи све етичке кодексе и професионалне стандарде  Љиљана Ковачевић је ишла дотле  да је  Додика и чланове Владе, у вијести агенције Бета од 19. 02. 2009. године назвала ,,удруженом злочиначком организацијом са  Милорадом Додиком на челу,,.

Члан поменуте групе која се специјализовала за криминализацију и политичку дискредитацију Милорада Додика, помоћник директора Агенције за истраге и заштите(Сипа) Драган Лукач је, без знања директора Агенције, самоиницијативно поднио исконструисану забиљешку везану за изградњу зграде Владе и ауто-пута Бањалука- Градишка , Тужилаштву БиХ.

То је управо био сигнал за Љиљану Ковачевић да крене са медијском хајком. Тог 19. фебруара путем Бете се пласира нетачна и неистинита вијест под насловом ,, Кривична пријава против Додика и министара,, иако никакве пријаве није било, а затим иста новинарка у вечерњим сатима путем Бете пласира нову нетачну вијест,  под називом ,,Директор СИПЕ потврдио кривичну пријаву против Додика,,. Директор Сипа-е Мирко Лујић  то је одмах демантовао, али БЕТА то није објавила. Због учешћа у самоиницијативном и незаконитом подношењу извјештаја Тужилаштву БиХ, директор СИПЕ Мирко Лујић недуго затим  смјенио је  свог помоћника Драгана Лукача, који је учествовао у овом замешатељству против Милорада Додика и сарадника.

И портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубјешић изјавио је 25. фебруара исте године ,, да је медијска манипулација вијест агенције Бета да је Тужилаштву БиХ од Сипа достављен извјештај о причињеном кривичном дјелу против премијера Републике Српске Милорада Додика и других званичника Републике Српске,,.

На основу свих ових наведених чињеница сасвим је јасно да су Љиљана Ковачевић и сарадници, као  и  агенција Бета, кршећи све професионалне стандарде и етички  кодекс покушали на најгрубљи начин дезинформисати јавност.

Управо због оваквих конструкција и смишљених  неистина, тада као премијер, Милорад  Додик  је упутио деманти агенцији Бета , која га није објавила, а након тога разговарао и са уредником агенција Бета Иваном Цвејићем, указавши му на пропусте и злоупотребу агенције од стране њиховог дописника из Бањалуке.

Те, 2009. године, 13. маја, због низа конструкција и нетачности у извјештају Љиљане Ковачевић и необјављивања демантија, Милорад Додик је тужио агенцију Бета и Љиљану Ковачевић суду у Београду, гдје се судски епилог тек очекује. Суду у Бања Луци тужен је и њен супруг Слободан Васковић дугогодишњи сарадник емисије Федералне телевизије ,,60 минута,, , њен уредник Бакир Хаџиомеровић, као и Федерална телевизија, због смишљеног изношења неистина о Милораду Додику путем ове емисије. Суд је већ донио правоснажну одлуку да су Слободан Васковић, супруг Љиљане Ковачевић и Бакир Хаџиомеровић уредник емисије ,,60 минута,, оклеветали Милорада Додика и сараднике.

Желимо да Вас подсјетимо да је  Тужилаштво БиХ  у јуну 2011.године донијело одлуку да у извјештају Сипа-е, везано за градњу зграде Владе и ауто-пута Бањалука –Градишка, нема никаквих елемената  криминала, што само доказује да је ријеч о смишљеној и  исконструисаној причи, коју је тадашњи помоћник директора Сипа-е Драган Лукач покушао потурити јавности уз помоћ већ поменутих особа. У јуну 2011. године Тужилаштво БиХ, не знајући шта ће са предметом, тај извјештај шаље Специјалном тужилаштву Републике Српске. Специјално тужилаштва Републике Српске  закључује да у поментуом предмету нема никаквих елемената кривичног дјела чиме се и коначно ставила тачка на ову правосудно, обавјештајно,медијску фарсу.

Након свега изнесеног с правом можете  закључити да се Љиљана Ковачевић бави најмање новинарством, иако се годинама очигледно лажно представља као новинар.

Поштована, предсједник Милорад Додик се према новинарској професији односи са посебним сензибилитетом, али не и према онима који се крију иза ове часне професије, и имају потпуно нечасне намјере.

С поштовањем,

БИРО ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ

Коментари (1)

Остави коментар
пон

11.06.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 11:36

ko sme da se javi?

U potpunosti se slazem sa Miloradom Dodikom jer sam zahvaljujuci nekoliko izvora, kao i na osnovu procitanog, mogla da zakljucim da je novinarka koja se spominje, blago receno, pristrasna, a mozda je bolje reci da radi za interese politcara, odnosno u interesu politike kojoj je iz ovih, ili onih razloga naklonjena. To je njeno pravo, ali o objektivnosti izvestavanja, a tek o ozbiljnosti i odgovornosti onoga sto dotocna iznosi, ne moze se govoriti. Ustvari, mozda treba govoriti o umrlom novinarstvu u Srbiji. O tome kako se iskljucivo spinuju vesti, pakuju afere, prenose informacije koje su direktno servirane iz vrha vlasti, a u interesu tajkuna, politikanta, pojedinaca. Cenzura je toliko velika, a istrazivanja u novinarstvu jedva da ima pet posto. Sve je upakovano da sluzi svrsi, ili da sluzi besmislu i zatupljivanju, skretanju sa prave informacije. A sto se tice negativne selekcije vesti, oodnosno prenosenja samo onoga sto je "crno", spekulisanja, banalizovanja...moglo bi se pisati i pisati. Da ne govorim tek o cenzuri jadnih clanaka o kaobajagi desavanjima sa severa Kosova koje novinari pisu ispijajuci kafu. Ono sto treba je da novinari pocnu da dobijaju otkaze za krsenje kodeksa, a u ovom slucaju i da snose krivicne sankcije, jer su posledice sirenja neistina, kao pisanja upakovanih nasminkanih vesti u ovoj profesiji, ogromne, teske, dugotrajne, ozbiljne.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси