Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ништа не оправдава председников поступак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 06. 2012.

Извор: УНС

Ништа не оправдава председников поступак

Поштовани, Захваљујемо Вам се на писму које сте нам упутили, и у којем наводите да је „председник Републике Српске Милорад Додик у потпуности опредељен за слободу медија“ а да је „Република Српска одавно створила све претпоставке за потпуне медијске слободе - без цензуре, притисака, без уплитања у уређивачку политику и без табу тема“.

Желимо да верујемо да је тако, али на жалост, поступак председника Републике Српске на конференцији за новинаре, на којој је грубо напао новинарку Љиљану Ковачевић демантује те наводе.

Слобода медија никако не подразумева да се новинарима председник републике обраћа са „бриши“ и „немате овде шта да тражите“!

Напротив, као председник републике, има обавезу да се према јавности односи коректно, што подразумева и да је дужан да одговара на питања која му се не свиђају, и новинарима који му се не свиђају.

Љиљана Ковачевић је новинар агенције Бета и има право да пише у складу са правилима професије, интересом јавности и уређивачком политиком медија за који ради.

Нико не сме да је омета у том послу, не сме да јој забрањује шта ће и о чему ће да пише. Не споримо ваше право да се на њен рад жалите и да она мора да преузме одговорност уколико постоје разлози за то, како наводите, али поступак председника излази из оквира допуштеног и цивилизованог понашања према новинарима и јавности.

УНС је запрепашћен чињеницом да сте позив на извињење искористили као повод да на рачун новинарке Бете изрекнете нове крупне оптужбе и спекулације о њеним наводним "намерама" и тобожњим политичким циљевима. То је такође недопустиво и представља додатни атак на интегритет Љиљане Ковачевић, у коју њена редакција има пуно поверење.

Рад сваког новинара подложан је јавном преиспитивању, али то не значи да су новинари слободне мете за најгрубље политичке и друге квалификације.


Коментари (2)

Остави коментар
суб

09.06.

2012.

reagovanje [нерегистровани] у 21:27

Re: regovanje dodik/kovacevic

Secam se bas da je UNS reagovao kada je iz pres sluzbe zabranjen ulaz. reaguje i za Kurir. Trebalo bi sa oprezom da se gleda na te sto su kao novinari a zapravo politicari

Одговори
суб

09.06.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 12:58

regovanje dodik/kovacevic

pitanje jednakih arsina i cestitosti bi trebalo da bude takodje osnovno nacelo uns! ali kad je novinarima kanala plus i kopernikus tv i pre izbora, i te kako zabranivano da izvestavaju sa skupova ds, ali i zvanicnika drzavne politike, i kada su uskracivane akreditacije i isterivani sa sastanaka, uns se nije oglasavao, a jos manje branio interese profesije. dakle i ova institucija je "vezi konja kako gazda kaze, makar konj crko", tako da je iluzorno udaranje u prsa sa tog stanovista kao zastitnika interesa novinara i javnosti rada. posebno sto se ni uns ni nuns ne osecaju prozvanim da tumace situaciju po kojoj je srbija u slobodi medija na zacelju evrope. ako ove dve staleske organizacije nemaju nikakvog uticaja na to, sto, ne predloze sopstveno raspustanje i povlacenje sa drustvene scene i odreknu se svih privilegija i maksi plata koje imaju...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси