Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Н1 и Наташа Миљковић без доказа оптужују Политику и Љиљану Смајловић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 03. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Зашто Н1 тврди да је Политика, а не агенција Бета, објавила лажну вест о хеликоптерској трагедији

Н1 и Наташа Миљковић без доказа оптужују Политику и Љиљану Смајловић

Лист „Политика“ никада није објавио лажну Бетину вест под насловом „Беба спасена хеликоптером Војске Србије”, одговара Љиљана Смајловић на оптужбе које је јутрос водитељка Телевизија Н1 Наташа Миљковић упутила на њен и рачун тог листа док је била главна и одговорна уредница „Политике“.

Годишњица пада војног хеликоптера, 2015. године, када је седам људи изгубило животе, међу којима су били новорођенче, пилоти и медицинско особље била је прилика да се опет, као и те године, лист „Политика“ оптужи да је објавио лажну информацију.

Новинска агенција Бета је, наиме, објавила погрешну вест да је болесна беба из Новог Пазара стигла у Београд и да је на Аеродрому „Никола Тесла” дочекао тим лекара. Ту информацију пренели су те вечери многи медији, као што се обично ради са агенцијским вестима. Лажну Бетину вест тада је пренео и сајт „Политике“, али се она није појавила у штампаном издању тог листа.

Водитељка Телевизије Н1 Наташа Миљковић, међутим, разговарајући са члановима Радне групе за безбедност новинара данас је у уживо програму, позивајући се на твит режисера Срђана Драгојевића, изнела оптужбу да је лист „Политика“ објавио текст под насловом „Беба спасена хеликоптером Војске Србије“, иако је тадашња уредница тог листа Љиљана Смајловић то негирала.

„Да ли је у праву Срђан Драгојевић који на Твитеру каже ‘Све што треба да знамо о 99% медија у Србији’ и подсећа на наслов ’Беба спасена хеликоптером Војске Србије’. Дакле, та вест је објављена те вечери у Политици“, рекла је водитељка Н1 Наташа Миљковић. Срђан Драгојевић је, наиме, уз ту објаву, на Твитеру поставио фотографију листа који је исту информацију објавио, без доказа да је реч о „Политици“.

Наташа Миљковић је ипак изнела оптужбу: „Љиља Смајловић je додуше тврдила да они то нису објавили, да је остало на онлајн, мада овај твит и ова слика доказује да је ипак одштампана та вест. Дакле, као да се ништа није десило. Где је ту одговорност новинара у извештавању?“, питала је водитељка Н1 чланове Радне групе за безбедност новинара, који су у међувремену, ту групу напустили.

Љиљана Смајловић за Удружење новинара Србије, одговора да лажу и Срђан Драгојевић и Наташа Миљковић и Телевизија Н1.

„То што је нешто објављено ћирилицом још није доказ да је то објавила ‘Политика’. То што Срђан Драгојевић и Наташа Миљковић приказују није ‘Политикин’ ћирилични фонт и није ‘Политикин’ прелом. У ‘Политици’ нема наднаслова још од јануара 2007, када је прослављени Мирко Илић редизајнирао графички изглед листа”, објашњава Љиљана Смајловић.

Она је упитала и „откуд онда тако провидна лаж“. „И онај ко никад није купио ‘Политику‘, у архиви Народне библиотеке Србије може да провери шта су те новине објавиле, сваког боговетног дана и сваког могућег датума. Зашто лажу?“, наводи Смајловићева.

Она подсећа да је Срђана Драгојевића „пре две године јавно ухватила у лажи да политичке противнике не назива ‘фашистичким свињама'”, као и да водитељка Н1 „то сигурно зна јер је било у Утиску недеље, у ком је ту исту лаж изнео и Слободан Георгиев, упркос мноштву доказа на друштвеним мрежама“, истичући да јој је „тим несхватљивији поступак Наташе Миљковић која не проверава чињенице пре него што понови туђе лажи, или измишља своје”.

„Приликом трансфера на Телевизију Нова С сазнали смо од ње да на ранијим радним местима није могла да ради како треба. Можда ће нам једног дана, после неког новог трансфера, рећи зашто у недељу 14. марта није могла или хтела да се својом професијом бави у складу са Кодексом новинара Србије. Али надам се да ће ову грешку и пре тога да исправи. Баш као да је прави новинар“, каже Смајловићева.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

14.03.

2021.

Zale [нерегистровани] у 20:00

Kasno

"Sad je kasno da se kajem, nima nazad s oveg puta" (Oliver Dragojević).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси