Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Васовић-Мекина на суду добила словеначког колумнисту Црнковича
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 06. 2012.

Извор: УНС

Васовић-Мекина на суду добила словеначког колумнисту Црнковича

Светлана Васовић-Мекина, некадашња дописница "Политике" из Словеније, постигла је ових дана на Вишем суду у Љубљани »дуплу победу«.

 

Пресуда обавезује Марка Црнковича, некадашњег колумнисту љубљанског »Дневника« (данас уредник и колумниста у највећем словеначком дневном листу »Дело«), и Телеком Словеније да исплате 6.000 евра одштете новинарки Васовић-Мекина због увреда и неистина, које је Црнкович написао на рачун некадашње дописнице »Политике« из Љубљане.

Суд је одредио и да Телеком Словеније са својих сервера уклони увредљив Црнковичев запис »Од Шурле до Мекине«, а оба тужена морају да о свом трошку објаве у дневним новинама »Дневник« пресуде Окружног и Вишег суда у Љубљани.

У свом блогу на сајту словеначког Телекома 22.2.2008. Црнкович је објавио текст »Од Шурле до Мекине« у коме је упозорио словеначку јавност да је Светлана Васовић-Мекина, дописница »Политике« из Словеније, »командант српске пете колоне у словеначким медијима". Своје тврдње је потом заоштрио још горим увредама у »Дневнику« и Телекомовом блогу, да би лане, после изгубљене парнице на првој судској инстанци (у Окружном суду у Љубљани), Црнкович словеначким медијима тврдио да не намерава да плати досуђену одштету.

Црнкович, који у словеначкој јавности важи за једног од читанијих колумниста, познатиог по »антијужњачким« ставовима, напао је фебруара 2008. године Светлану Васовић-Мекина, тада дописника »Политике«, зато што је у чланку »Вашингтон режира, Европа статира« открила садржај депеше словеначке амбасаде у Вашингтону послате политичком врху Словеније. У дипломатској депеши су биле инструкције америчке владе Словенији како да реализује проглашење независности Косова од тренутка када службена Љубљана 1. јануара 2008. преузме председавање ЕУ.

Објављивање тзв. вашингтонске депеше изазвало је буру у међународним односима, а словеначка дипломатија нашла се на мети критика партнера из Европе и САД због »цурења« поверљивих државних докумената. Поред »вашингтонске депеше«, Светлана Васовић-Мекина објавила је фебруара 2008. године у “Политици” читав низ поверљивих документа словеначког Министарства спољних послова анализирајући разлоге за преокрет курса словеначке политике према Србији. Већ после првог у серији чланака, који су били запажени у целом региону, владајућа десница на челу са првацима странке тадашњег (и садашњег) премијера Јанеза Јанше, жигосали су у домаћој јавности дописника »Политике« најразличитијим квалификацијама на рачун њеног (српског) порекла.

Суд је оценио да “нема сумње да су (Црнковичеви) записи били написани у циљу ниподаштавања… На намеру ниподаштавања указује како избор речи, које имају неупитно значење и јасну негативну конотацију и које су дакле објективно увредљиве… То важи за записе на његовом блогу, а са објавом у Дневниковом Објективу само је још потврдио своју праву намеру дискредитације”.

Суд закључује да је отежавајућа околност по Црнковича то што је он увреде објавио не само супротно кодексу професионалне (новинарске) етике који га обавезује у раду, него и упркос саопштењу Друштва новинара Словеније, које је словеначке новинаре и јавност почетком фебруара 2008. године упозорило да су напади на националној основи на Светлану Васовић-Мекина, дописника »Политике« - недопустиви.

Светлана Васовић-Мекина сматра да је правоснажна пресуда, којом су осуђени Марко Црнкович и Телеком Словеније, важна за све новинаре јер је суд утврдио да новинаре који извештавају о неком политичком догадјају  није могуће третирати као »јавне личности« односно као политички објекат. Пресудом Вишег суда у Љубљани подвучена је и негативна улога одговорних лица љубљанског »Дневника«, који су публиковањем неистинитих тврдњи Марка Црнковича омогућили понављање увреда и проширење незаконитих радњи.

 

Светлана Васовић-Мекина је судски спор водила без подршке »Политике«. Након што је тајним гласањем редакције »Политике« 2008. године проглашена за најбољег новинара тог листа (исте године је добила и Повељу УНС-а за новинарство без граница), већ наредне године проглашена је »технолошким вишком« и добила отказ у »Политици«.

У току је поступак који је Васовић-Мекина покренула 2010. године у Београду против »Политике«. УНС јој је обезбедио правну помоћ и организовао јавни протест на коме су јој угледне јавне личности и колеге новинари дали подршку.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

12.06.

2012.

Momčilo R.Milačić, novinar Beograd [нерегистровани] у 22:09

BRAVO,SVETLANA!

Objavio sam na kmojim strranicama na Tviteru i Fejsu!
Srdačno. M.Milačić, profesionalni novinar

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси