Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Писмо УНС-а Скупштини НУНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 06. 2012.

Извор: УНС

Писмо УНС-а Скупштини НУНС-а

Поштовани учесници Скупштине НУНС-а, драге колеге,поздрављамо вас и желимо вам успешан рад.

ористимо ову прилику да вас још једном позовемо на разговор о потреби удруживања два највећа новинарска удружења у Србији, као и да овластите руководство НУНС-а за оно што би могао да буде историјски споразум два удружења. Интереси су нам заједнички, оно што нас је у прошлости делило више није актуелно, а струка нам је данас угроженија него икада. Удружени бисмо били успешнији у заштити права наших чланова и свих новинара у Србији.

Спремни смо на разговор о модалитетима који би обезбедили равноправни положај ваше организације у процесу удруживања, као и очување посебности до које вам је стало.

Повољна је околност што се ваша скупштина одржава пре коначног исхода судског спора око зграде у Ресавској 28. Подсећамо да је Удружење новинара Србије у марту предложило да два удружења разговарају о коришћењу овог здања уз уважавање чињенице да је УНС бројнија и снажнија организација. Наша понуда је одбијена, уз ултимативни захтев руководства НУНС-а да се зграда, саграђена шест деценија пре оснивања НУНС-а, дели по принципу „пола-пола“.

УНС је и даље спреман да колегама из НУНС-а уступи већи део зграде од оног који сада бесплатно користе у Ресавској 28. То није потез изнуђен спорном пресудом Апелационог суда већ гест добре воље  да се договор постигне, без обзира на крајњи исход судског поступка.

Независном новинарству може само да шкоди позивање државне власти да интервенише у нашим споровима.

Сматрамо неопходним и да руководство НУНС-а своме чланству, новинарима и јавности у Србији објасни зашто је тражило да држава УНС-у одузме новинарску имовину у Ресавској 28 и у Кнез Михаиловој 6. Ми смо за те захтеве сазнали помоћу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Несхватљиво нам је да је било коме из НУНС-а у интересу да новинари противправно губе имовину у корист државе, без обзира на наша неслагања у оквиру струке. Да ли је могуће да је чланство НУНС-а дало сагласност за правну иницијативу коју је потписао лично председник НУНС-а Ђорђе Влајић, тражећи да Републичко јавно правобранилаштво покрене судски поступак за одузимање УНС-у зграде у Ресавској, као и пословног простора, такође земљишно-књижног власништва УНС-а, у Кнез Михаиловој?

На крају, важно је да вам предочимо разлоге због којих оспоравамо пресуду Апелационог суда у Београду који је конституисао право заједничке својине НУНС-а над зградом УНС-а. Правни тим УНС-а нашао је да је Апелациони суд решио да се право својине у Србији може стећи без испуњавања законом предвиђених услова и мимо законом утврђеног поступка, уз погрешно тумачење закона. Погрешан је закључак суда да чланови удружења плаћањем чланарине стичу право својине на згради, које касније могу да пренесу на друго удружење. Напротив, одредбе закона јасно одређују да право својине на средствима удружења, па и на згради, припада удружењу, а не његовим члановима. Сходно томе, чланови удружења не могу на ново удружење пренети право које немају.

Боље је да се не уздамо у политички инспирисане пресуде “реформисаног” правосуђа, које ће тек ревидирати домаћи или европски судови, већ у заједничку професију и колегијалну солидарност.

 

 Управа Удружења новинара Србије                                       Београд, 15. јун 2012.

Председница Љиљана Смајловић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси