Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет РЕМ-а ни данас није изабрао чланове УО РТС-а и РТВ-а јер није било кворума
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 04. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Савет РЕМ-а ни данас није изабрао чланове УО РТС-а и РТВ-а јер није било кворума

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) ни на данашњој седници није изабрао чланове управних одбора Радио-телевизије Србије (РТС) и Радио-телевизије Војводине (РТВ) јер није имао кворум за одлучивање, а следећа седница заказана је за 14. мај, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

УНС сазнаје да на седници Савета РЕМ-а, на којој је требало именовати по шест нових чланова управних одбора јавних сервиса, кворума за одлучивање није било, јер два члана Савета данас нису дошла. Ово је други пут да Савет РЕМ-а одлаже ову одлуку, која се доноси двотрећинском већином укупног броја чланова, јер и на претходној седници, 15. априла кворум није постојао.

Савет РЕМ-а тренутно има седам чланова, јер је Слободан Цвејић прошле године поднео оставку, а Зоран Симјановић је 12. априла преминуо. Предложени кандидати за новог члана РЕМ-а, уместо Цвејића, су новинари Милорад Вукашиновић и Горан Ерор.

Мандат по шест чланова УО РТВ-а и РТВ-а је, иначе, званично истекао. Они су априла 2016. године ступили на дужност у овом телу, а Савет РЕМ-а их је на седници у јануару исте године именовао. Управни одбор, орган управљања јавног медијског сервиса, има девет чланова, а мандат чланова УО је пет година.

Шћепану Прашчевићу, Ненаду Јанковићу и Зорану Пановићу мандат у УО РТС-а није истекао, док су Бранко Бјелић, Бранислав Поповић и Јован Адамов још увек у УО РТВ-а. Рад овог органа је заустављен, међутим, док нове чланове Савет Регулатора не именује.

РЕМ је у септембру прошле године расписао конкурс за по шест чланова управних одбора РТС-а и РТВ-а, да би у новембру објавио листу предложених кандидата са њиховим биографијама. За чланове оба Управна одбора предложено је 62 кандидата, а на члановима Савета РЕМ-а је да изаберу њих 12.

Према Закону о јавним медијским сервисима, Управни одбор усваја Статут, као и стратегију развоја јавног медијског сервиса, утврђује програмску концепцију јавног медијског сервиса, усваја финансијски, као и план рада, усваја план набавки и план пословања и доноси одлуку о усклађивању висине таксе.

Он, такође, именује и разрешава генералног директора јавног медијског сервиса, главне и одговорне уреднике, као и директоре програма, ако су они предвиђени Статутом.

Управни одбор, према Закону, даје сагласност на акт генералног директора о систематизацији послова и задатака и организацији рада јавног медијског сервиса, доноси инвестиционе планове, контролише финансијско пословање и именује интерног ревизора на предлог генералног директора, врши надзор над законитошћу обављања делатности.

Управни одбор разматра предлоге и препоруке Програмског савета, усваја извештај о раду и пословању јавног медијског сервиса и доставља га Народној скупштини, Савету Регулатору и обавештава јавност, а обавља и друге послове утврђене законом и Статутом. Бира и чланове Програмског савета РТС-а и РТВ-а, на предлог надлежног одбора Народне скупштине.

Управни одбори РТС-а и РТВ-а доносе заједничку одлуку о садржају и форми јединственог обрасца за наплату таксе и јединственог обрасца о ослобађању плаћања таксе, наводи се у Закону о јавним медијским сервисима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси