Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Штампање листа „Нова“ – посао који се не може или не сме прихватити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 04. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Штампање листа „Нова“ – посао који се не може или не сме прихватити

Штампарија Борба нема „технолошку сигурност“ за штампање још једних новина, док је Графопродукт напустио програм штампе листова, одговорили су у тим штампаријама Удружењу новинара Србије (УНС) на наводе да нису прихватиле штампање листа „Нова“ у власништву компаније Јунајтед медија, која је најавила да покреће овај дневник.

Компанија United Media (Јунајтед медија) саопштила је прошле недеље да штампарије Политика, Борба, Ringier Axel Springer, Колор прес, Графопродукт, уз различита објашњења, после два месеца преговора, нису прихватиле штампање новог листа „Нова“. „Од ћутања, реченице да ‘немају капацитета за тај посао’, преко ’тренутно покварених машина’ низали су се изговори зашто не желе а ретки су они који су отворено изговорили да се плаше реакције власти“, навела је ова компанија.

Да ли је реч о „изговору“ или стварним могућностима, УНС-у је одговорено у Штампарији Борба, као и новосадском Графопродукту, док од штампарија са већим капацитетима - Политика, Ringier Axel Springer и Колор прес, одговори нису стигли до објављивања текста.

На питање да ли је уређивачка политика медија у власништву Јунајтед групе имала утицај да штампање листа „Нова“ не прихвати, у Борби за УНС одговарају да се не баве уређивачким политикама, већ штампом. У штампарији Графопродукт, пак, кажу за УНС да су и сами у блиској прошлости имали проблема за штампањем листова са „нешто другачијом“ уређивачком политиком.

У Штампарији Борба за УНС наводе да званичног упита за штампање листа „Нова“, међутим, није било. „Званично нисмо ништа одбили ни прихватили, јер званичног упита није ни било. У незваничном разговору смо предочили наше могућности“, речено је УНС-у у Борби и додају да имају ограничене могућности када је реч о штампању листова.

„’Штампарија Борба’ а.д. има ограничене техничко–технолошке могућности, тако да од три једну дневну новину штампа на старој машини, која није у могућности да одговори на савремене захтеве. То практично значи да нема технолошку сигурност за штампање још једне дневне новине“, наводe у овој штампарији.

На питање УНС-а да ли уређивачка политика медија у власништву Јунајтед групе има везе са одлуком о штампању листа „Нова“, УНС-у су у Штампарији Борба одговорили да ово предузеће „штампа новине, не бави се уређивачким политикама“. „Код нас се штампају дневни листови ‘Вечерње Новости’ и ’Данас’“, истичу.

Директор штампарије Графопродукт Горан Рађеновић потврдио је за УНС да нису прихватили штампање листа „Нова“, али да је „основни и једини разлог због ког не могу прихватити тај посао недостатак производних капацитета, настао услед преусмеравања њихове штампарије на други производни програм“.

„До пре две године смо у машинском парку располагали и машином за штампу новина, а којом смо могли одговорити на захтев за свакодневну штампу траженог тиража листа ‘Нова’. Превасходно због веома лоше финансијске ситуације већине новина које смо тада штампали (Сомборске новине, Нове кикиндске, Вршачка кула) а која је у великој мери утицала на наше пословне перформансе, били смо принуђени да машину продамо и у потпуности се преоријентишемо на други програм штампе (рекламни каталози великих тиража) инсталацијом нове линије за акциденичну рото-штампу, чиме смо у потпуности напустили програм штампе новина“, наводи Рађеновић.

У писаном одговору, директор штампарије Графопродукт објашњава за УНС и да је та штампарија већ имала проблеме због уређивачких политика листова које су раније штампали а на које је, наводи, „уз изузетак неких локалних медија, слабо ко реаговао“. „Оно што се нама, као малом и независном предузећу, дешавало у блиској прошлости лично сматрам главним разлогом због којег се нико не усуђује да преузме посао штампе новина са ‘нешто другачијом’ уређивачком политиком“, наводи он.

Рађеновић је УНС-у послао и текстове из 2014. године када је Графопродукт, који је штампао 14 војвођанских недељника, међу којима су били НС репортер, Сомборске, Нове кикиндске новине, Суботичке новине, Лист Зрењанин, Вршачка кула, Бачкопаланачки недељник, Таблоид, Грађански огласник, био затворен, одлуком Управе за превентивну заштиту Сектора за ванредне ситуације МУП-а. Месец дана касније ова штампарија добила је усмену дозволу за рад у већем делу објекта, пренео је портал 021.

Гостујући у емисији ТВ Н1, директор и главни и одговорни уредник портала Нова.рс Веселин Симоновић изјавио је, подсетимо, да дневни лист „Нова“ нити једна штампарија неће да штампа. „У Србији има шест, седам машина, које би то могле да штампају. И тражили смо да платимо, чак сам нудио и више него што је тржишна цена. Нико неће да нас штампа. Можда неке заиста немају капацитета, јер су пребукиране, или немају техничких услова. Нико није рекао да неће, сви су рекли да – не могу. То је проблем“, изјавио је Симоновић.

Након овог гостовања, компанија Јунајтед медија, у оквиру које послују телевизије и портали Н1, Нова С и лист Данас, 20. априла реаговала је саопштењем. „Као последица контроле медија од стране владајућег естаблишмента, страх и аутоцензура толико су се дубоко увукли у сваку пору друштва те смо сведоци да 2021. године у целој Србији не постоји штампарија која би прихватила посао штампања новог дневног листа ‘Нова’ који је замишљен као алтернатива постојећој слици у штампаним медијима“, саопштено је из Јунајтед медије.

Јунајтед медија је, затим, упутила писмо премијерки Ани Брнабић и министарки културе и информисања Маји Гојковић у којем их обавештава да у Србији „не постоји штампарија која би прихватила посао штампања дневног листа ’Нова’“, позивајући их да реагују и учине све како би се свим медијима омогућило да на тржишту послују под једнаким условима. Ова компанија је, претходно, 9. априла најавила да покреће лист „Нова“, који ће излазити шест пута недељно, док ће суботом излазити двоброј.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси