Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Конкурси МКИ: Помоћи што више пројеката, уз смањење буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 05. 2021.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Конкурси МКИ: Помоћи што више пројеката, уз смањење буџета

Исходом управо завршених конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја Министарства културе и информисања једни су задовољни, док други говоре о намештањима, притисцима и већ припремљеним листама медија који новац треба да добију.

Расправа у медијској заједници о томе ко је,  зашто, како и на основу којих критеријума добио укупно 310 милиона динара, а ко је одбијен, почела је већ даном објављивања Решења о расподели.

Чланови комисија за оцену пројеката које је УНС контактирао редом кажу да лично нису трпели притиске у свом раду и да сматрају да су комисије радиле професионално.

Истичу да се јесу често размимоилазили у ставовима и оценама, али да је у том случају, по процедури, већина одлучила. Неки од њих, међутим, истакли су и да јесу приметили да поједини чланови комисије у неким случајевима „лобирају за одређене пројекте“, али да је „то било уз аргументе“, тако да не могу да тврде да су, како се у медијима спекулише, имали спискове коме би требало доделити новац јер то „нису видели“.

Чланови комисија са којима смо разговарали понављали су да је на резултат конкурса утицао једино квалитет пројекта.

Како наводе, често је опис пројекта био добар, али га буџет није пратио, па новац није одобрен. Широко и нереално постављене теме, редовне активности или недостатак капацитета за предложени пројекат често су били разлози за одбијање пројеката.

„Имали смо ситуацију да је један издавач тражио новац за куповину дрона. Колико год да је добар опис пројекта, овакве ставке не могу се суфинансирати“, каже један од чланова комисија.

Неусклађеност циљева пројеката са буџетом, велики број пријављених пројеката и ограничен новац, довели су до оваквих резултата, кажу чланови комисија.

Како су поједини чланови навели, „вероватно су се негде и огрешили, вероватно је негде новац добио и неко ко неће спровести пројекат како треба, а није онај ко би то могао добро да уради, али са толико пројеката и ограниченим новцем, увек ће се неко осетити оштећеним“. 

Анализирајући решења конкурса, пре свега, приметно је да су се чланови комисија и ове године углавном водили тиме да новац добије што више пројеката. Тако је велики број одобрених пројеката суфинансиран најмањим износом који је по конкурсима било могуће доделити - од 300 до 700 хиљада динара.

Овакву праксу потврдили су нам и чланови комисија који кажу да увек имају у виду тежак положај медија на локалу и да им је било значајно да, уколико је пројекат добар и испуњава услове, што више њих добије новац. Тако имамо случај да је на пример 30 милиона динара на конкурсу за суфинансирање производње медијских садржаја за интернет медије расподељено на чак 81 пројекат.

Оно што је такође приметно на први поглед - новац су, па често и највеће износе по конкурсу, добијали медији блиски властима. Листајући једно по једно решење стиче се утисак да су новац махом добијали редом исти медији. Са друге стране, ипак, ни пројекти медија који су критички орјентисани према власти, у већини случајева нису прошли без финансијске подршке.

Тако на пример, када је реч о конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за интернет , највиши износ по пројекту, 600.000 динара добила је Зона плус из Ниша, у власништву породице Гашић.

Пола милиона или више добили су још ВТВ доо Суботица Владана Стефановића, иначе потпредседника удружења КомНет (500.000), УГ Глас породице (550.000), Центар за професионализацију медија и медијску писменост (500.000), Инфо-НБ из Новог Бечеја (500.000), издавач ЕДИТ ПРО из Београда (500.000), УГ „Сви смо били деца“ (550.000), Истраживачки центар за одбрану и безбедност (500.000 динара).

Новац нису добили, између осталих, пројекти Синдиката новинара Србије, Удружења новинара Србије, Удружења Еутопија (издавач сајта Пиштаљка), портала Е-капија, сајтови издавача Адриа медија групе, удружење Форум жена Пријепоље, издавач листа Данас - Дан граф, За медија из Зајечара, Бум радио из Пожаревца, Медиа и реформ центар Ниш, Радио дифузно предузеће Студио Б, ШРИФ Бор, Независно друштво новинара Војводине и други.

На конкурсу Министарства културе за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизије 70 милиона динара расподељено је на 82 пројекта.

Највише новца и по овом конкурсу добила је поново ТВ Зона Плус из Ниша, 1.500.000 динара. Исто толико добио је и ТВ Пирот, у власништву Радоице Милосављевића, као и видео продукција Астра из Пирота.

РТВ Бујановац, у власништву Зорана Величковића, иначе председника Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС), добила је 1.300.000 динара, а сто хиљада мање, 1.200.000 РТВ Врање, такође у његовом власништву. Исто толико добиле су и ТВ Лесковац Радиоце Милосављевића и ТВ Мајданпек.

Новац на овом конкурсу од 700.000 до милион динара добиле су и Новосадска ТВ, Радио телевизија Нови Пазар, РТВ Сунце, РТВ Краљево и Ибарске новости, РТВ Шумадија из Аранђеловца, РТВ Belle amie и Нишка ТВ из Ниша у власништву породице Витомировић, ТВ Телемарк из Чачка, Вујић ТВ Ваљево, Пи канал из Пирота, Радио телевизија Трстеник. Новац је добило и још неколико телевизија у власништву Радоице Милосављевића – Центар за информисање Нови Кнежевац, Канал М из Параћина, РТВ Крушевац, РТВ  Брус, ТВ Пожега, СОС канал плус…

Међу онима којима нису одобрени пројекти су, између осталих, новосадска телевизија Канал 9, Студио Маг из Обреновца, Санџак ТВ из Новог Пазара, РТВ Панчево Радоице Милосављевића, Сремска ТВ… Одбијени су и пројекти ТВ АС из Шапца, Коперникус ТВ из Ниша, ТВ Смедерево, ШРИФ Бор, ТВ Happy, Радио дифузног предузећа Студио Б, Канал 9 плус из Крагујевца, За медије из Зајечара.

На конкурс за пројекте производње садржаја за штампане медије и сервисе новинских агенција, за које је Министарство определило 35 милиона динара, подршку је добио 51 пројекат.

Највише новца на овом конкурсу опредељено је за новинску агенцију ФоНет - 1.500.000 динара, као и за магазин „Дани“ из Суботице Владана Стефановића који је добио, за медије у Суботици и Бечеју, по 1.500.000 динара. Пројекту недељника НИН додељено је 1.300.000 динара, док је НИП Победа из Крушевца добила 1.200.000. Издање Компаније „Новости“ добило је нешто мање, милион динара, а недељник „Време“ 932.000. Издавачу „Данаса“ одобрено је 800.000 динара, агенцији Бета 700.000, а Синдикату новинара Србије припало је 600.000 динара.

За конкурс за суфинансирање пројеката организовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима, као и унапређивање професионалних и етичких стандарда опредељено је 18 милиона динара, а одобрено 28 пројеката.

Највише новца на овом конкурсу добили су УНС и НУНС, по 950 хиљада динара. Новац је добио и ПУ Локал прес - 800.000, Независно друштво новинара Војводине 500 000, Савет за штампу 600.000, Медија центар 630.100, али и Друштво новинара Ниша - 800.000, Удружење радио станица РАБ Србије – 850.000, као и поново Друштво за новинско издавачку делатност Дан граф (Данас) – 900.000.

Пројекат није одобрен, између осталих Асоцијацији медија, Синдикату новинара Србије, Удружењу електронских медија КомНет, као ни Удружењу медија и медијских радника из Чачка.

Министарство је ове године први пут расписало и Конкурс за пројекте који промовишу и афирмишу теме из области културе, за који је издвојено 30 милиона динара. Овим новцем биће суфинансирано 84 пројеката. На овом конкурсу сви одобрени пројекти добили су приближно исти износ новца, од 300 до 550 хиљада динара.

На Конкурс за производњу садржаја намењених особама са инвалидитетом, 15 милиона расподељено је на 28 пројеката. Већина пројеката одобрена је савезима и удружењима особа са инвалидитетом, а највиши додељени износи на овом конкурсу су по 600.000 динара. Оно што је ипак занимљиво је да је од три пројекта којима је овај износ одобрен, један пројекат Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, док су друга два за већ познате телевизије – РТВ Врање Зорана Величковића и РТВ Крушевац Радоице Милосављевића. И на овом конкурсу подршку су добили пројекти РТВ Бујановац, ТВ Зоне плус, ТВ Нови Пазар, Врањске плус, РТВ Краљево и Ибарске новости.

Такође, чим се отвори Решење о расподели средстава на конкурсу за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја на језицима националних мањина, прво што се угледа је одобрен пројекат РТВ Бујановац, суфинансиран са чак милион динара. Са исто толико суфинансиран је и пројекат поново ТВ Врањске плус. То су уједно и највиши додељени износи на овом конкурсу.

И опет, и на овом конкурсу подржани су пројекти РТВ Врање, Санџак ТВ, РТВ Нови Пазар, ТВ Пирот, РТВ Брус, РТВ Крушевац, РТВ Цариброд, ТВ Лесковца, ТВ Зоне плус.

На конкурсу за пројекте производње медијских садржаја за радио, са 32 милиона биће суфинансирано 59 пројеката. Највише новца, по 700.000 динара одобрено је за пројекат Милосављевићевог РТВ Канал М из Параћина, Радомировићевог РТВ Belle amie из Ниша, као и Радија 021 из Новог Сада. Нешто мање, 600.000 динара добио је и Радио Бум из Пожаревца, РТВ Брус, РТВ Стара Пазова, Радио 9 из Крагујевца, Радио Медвеђа и други.

По конкурсу за производњу медијских садржаја који су намењени припадницима српског народа у земљама региона комисија је за суфинансирање предложила 44 пројеката које ће Министарство суфинаснирати са укупно 29 милиона динара. Навиши износ, милион динара, додељен је Удружењу српско-црногорске националне мањине из Албаније „Морача-Розафа“.

На конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја који се реализују путем електронских медија чији издавачи имају седиште на територији АП Косово и Метохија, Министарство ће са десет милиона динара, колико је и било опредељено, суфинансирати 19 пројеката. Највише новца на овом конкурсу, 800.000 динара добио је ВИМ инфо доо из Звечана. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси