Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одбранимо новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 11. 2010.

Одбранимо новинарство

Трибина о положају локалних медија у Србији одржана у Бору

Бор - Европски дан одбране новинарства, 5. новембар, био је повод да у Бору у организацији Синдиката новинара Србије, УНС-а, НУНС-а и Министарства културе уз подршку општине Бор, буде организован округли сто на тему „Медијска стратегија у локалним срединама’’, на коме су се чули нимало охрабрујући подаци.- Политички и привредни центри моћи не желе да смање утицај. Новинари су понижени у сваком погледу. Држава треба да се повуче из медија, али не и да не помаже. Изборили смо се да се новинари третирају као службена лица, али је то недовољно. Предстоји грчевита борба за наш положај у друштву који је данас све тежи и гори - оценио је генерални секретар Удружења новинара Србије, Нино Брајовић.

Председница Синдиката новинара Драгана Чабаркапа оценила је да данас имамо слободне медије и незаштићене новинаре, код којих је све израженија аутоцензура.

- Бићемо слободни колико смо спремни да се сами изборимо за ту слободу - истакла је она, додајући да синдикално организовање постоји у медијима у којима је оснивач или сувласник држава, док то није случај са приватним у којима је било примера да се због чланства у синдикату добије отказ.

На скупу је речено да је у Србији у Регистар јавних гласила уписано 545 штампаних медија, 210 радио станица и 108 телевизија, док је укупно запослено 10.500 новинарских посленика, који су у последњих неколико деценија сада у најтежем положају.

Током прошле године без радног места остало је две хиљаде медијских радника, а исто толико ове године биће их проглашено технолошким вишком.

Према подацима Агенције за приватизацију, до краја априла 2010. године, продато је 56 медија, 25 штампаних и 31 електронски, а због непоштовања обавеза из купопродајног уговора са 18 купаца су раскинути уговори.

Када се пореде плате новинара у Београду и у локалу, предност је, наравно, на страни престоничких који зарађују између 350 и 500 евра, а локалци готово упола мање - од 250 до 300 евра, и то под условом да нису у приватним медијима у којима су зараде на минималцу или се месецима не исплаћују.

- У најгорем положају су локални медији и Дан одбране новинарства у Србији је, са наше тачке гледишта, дан одбране локалних медија. Овим темпом финансирања већ наредне године нећемо бити у прилици да говоримо о проблемима већине локалних медија, јер ће они тада већ бити погашени - рекао је Брајовић.

Оваква прогноза већ је „на делу“ у Тимочкој Крајини где је у седам општина приватизовано шест општинских медијских кућа. У општини Бољевац није било локалног медија, а једино борска РТВ није приватизована оставши и даље општинско јавно предузеће.

Резултат приватизације су два раскинута купопродајна уговора у Неготину и Мајданпеку, Књажевац је остао без своје локалне телевизије, а број запослених у локалним медијским кућама је више него преполовљен.

В. К. М.

- Исти догађај, линк РТВ Бор

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси