Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  СОС телефон за четири месеца позвало 100 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 07. 2021.

Извор: Б.Б.

СОС телефон за четири месеца позвало 100 новинара

Бесплатни СОС телефон – 0800 100 115 који је почео са радом 1. марта до 1. јула позвало је око 100 новинара који су се осетили угроженим.

Овај податак рекао је Удружењу новинара Србије Веран Матић, председник АНЕМ-а и члан Радне групе за безбедност новинара. У међувремену назив СОС телефона је преименован у Сигурну линију

Матић је објаснио да је највећи број позива везан за старије случајеве које новинари нису пријављивали, као и да се новинари интересују шта би сада могли да ураде ако се одлуче на неку правну акцију.

„У почетку је 80 одсто позива било ван Београда. Од тога, више од пола су били потпуно непознати случајеви који нису пријављивани. Највећи број тих пријава потиче од новинара и медијских радника који нису чланови ниједног удружења. Регистровани су и случајеви у којима се само пријављује постојање проблема, али без жеље да се иде неким правним путем, већ се само моли да се региструје случај притиска или неких граничних претњи. Више случајева везано је за неке социјалне проблеме и ситуације, што није посао овог сервиса. Такође регистровано је више случајева крађе интелектуалне својине, што је све чешћи проблем са оснивањем великог броја фантомских сајтова, без ангажованих новинара, који краду садржаје озбиљних локалних сајтова“, рекао је Матић УНС-у.

Међу забележеним пријавама је и врло озбиљна претња преко друштвених мрежа једној од најпознатијих новинарки, додаје Матић.

„Договорили смо се да се не излази у јавност како би покренули цео механизам. Укључили смо заменика РЈТ и заменика директора МУП-а да се ангажују око овог случаја, јер је реч о другооптуженом у важном  судском процесу који је у бекству, а уз постојећу има још две Интерполове потернице. Сада се за њим трага и због ове претње. Ми редовно пратимо шта се по том случају догађа, а обавестио сам надлежног тужиоца у случају који је сада у току. Са овом колегиницом одржавамо редовну комуникацију како би могли заједно да процењујемо безбедносни статус и како би пратили и друге реакције које се појављују свакодневно “, наводи Матић.

Сигурна линија 0800 100 115 доступна је 24 сата, бесплатна је и представља подршку новинарима и новинаркама у ситуацијама када су изложени претњама или трпе притиске, нападе и прогон, или се налазе у другим ситуацијама у којима се осећају угрожено.

На телефон се јављају правници или специјалисти за питања безбедности новинара рекао је Матић УНС-у. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси