Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Браниоци Радомира Марковића тражили ослобађајућу пресуду, сутра наставак суђења за убиство Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 10. 2021.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Браниоци Радомира Марковића тражили ослобађајућу пресуду, сутра наставак суђења за убиство Славка Ћурувије

Ослобађајућу пресуду за Радомира Марковића, некадашњег начелника Ресора државне безбедности, данас су тражила оба његова браниоца у својим завршним речима на суђењу за убиство новинара и издавача Славка Ћурувије негирајући да постоје докази који би Марковића теретили за Ћурувијино убиство.

Адвокат првооптуженог Марковића, Владимир Маринков, у својој завршној речи у Посебном одељењу Вишег суда у Београду навео је да је исказ Милорада Улемека Легије неистинит, а да је тужилац своју оптужницу у односу на Марковића засновао „искључиво на том исказу“.

„Бројност доказа сакрива њихову бескорисност. Један једини доказ који би требало да терети Радомира Марковића је исказ Улемека. Улемек каже да је 29. или 30. марта требало да се јави начелнику службе Радомиру Марковићу. Дежурни везиста му је рекао да је примио поруку да се јави Марковићу. У временику таквог позива нема“, рекао је Маринков.

Маринков је оспораво Улемеков исказ тврдећи да није било сусрета између Улемека и Радомира Марковића у канцеларији Франка Симатовића, како је то Улемек навео, да то сигурно није могло да се деси 29. марта јер Улемек није био у Београду, а и да је зграда Друге управе у Кнеза Милоша крајем марта 1999. године била испражњена јер је била НАТО мета.

„Симатовићу је у то време било забрањено да контактира са Улемеком. Симатовић је објаснио да ниједном није срео Улемека у то време“, навео је Милаков.

Он је говорио да Симатовић више није имао канцеларију у згради која је била испражњена, а да је начелник РДБ улазио у једну од зграда РДБ морао би неко да буде обавештен.

„Улемек говори да се редовно морао јављати сателитским телефоном начелнику. Сателитски телефони се нису користили у то време јер су били амерички“, рекао је Маринков.

Адвокат Душан Машић, такође бранилац Радомира Марковића, осврнуо се на лично познанство са окривљеним које датира из 70-их година. У завршној речи рекао је да је Марковић у затвору 20 година „само зато што је патриота и поштен човек“.

Машић је навео да је Марковић једини човек који је часно радио свој посао, а да су заслуге Славка Ћурувије биле у рушењу државе.

„Предамном и Гораном Петровићем тужилац Џефри Најс је нудио Марковићу да сведочи против Милошевића. Марковић му је одговорио да није цинкарош, да може да сведочи како је истина“, рекао је Машић и позвао суд да суди часно и поштено јер је Марковић био частан и поштен полицајац.

Бранилац трећеокривљеног Мирослава Курака адвокат Стеван Протић у завршној речи рекао је да нема ниједног доказа да је Курак учинио кривично дело убиства. „Нема доказа, нема ни завршне речи“, у кратком обраћању рекао је Протић и тражио ослобађајућу пресуду.

Сутра се наставља главни претрес изношењем завршних речи бранилаца Ратка Ромића и Милана Радоњића.

Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године у Београду, испред улаза у зграду у којој је живео.

Суђење за убиство почело је 2015. године. У априлу 2019. године окривљени су проглашени кривим. 

За учешће у убиству Ћурувије на укупно 100 година затвора осуђени су некадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Kурак и оперативац ДБ-а Ратко Ромић. Марковић и Радоњић осуђени су на по 30 година затвора. Ромић и Курак осуђени су на по 20 година затвора. 

Септембра 2020. године Апелациони суд у Београду је укинуо пресуду истичући да је првостепено веће прекорачило оптужницу. Поред четворице окривљених, као непосредни извршилац, осуђено је и пето, Н.Н. лице, које се није спомињало у оптужници Тужилаштва за организовани криминал.

Окривљени Марковић већ служи казну затвора од 40 година, док су Радоњић и Ромић у кућном притвору. 

Мирославу Кураку се због тога што се налази у бегству, суди у одсуству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси