Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо још један новинар НИУ ,,Либертатеа” Ђорђе Субу (1946-2021)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 10. 2021.

Аутор: Теодора Смољан Извор: УНС

ИН МЕМОРИАМ

Преминуо још један новинар НИУ ,,Либертатеа” Ђорђе Субу (1946-2021)

Другог октобра нас је изненада напустио још један колега из Новинско издавачке установе на румунском језику ,,Либертатеа“, Ђорђе Субу, новинар који је радио у редакцији ,,Либертатеа“ у Новом Саду. Ђорђе Субу био је и дугогодишњи члан Удружења новинара Србије.

Поздравио се од живота и отишао у сусрет својим старим пријатељима: Јоци Булику, Кости Рошу, Јонелу Балтеану, Јону Кондану, Флорину Урсулеску… ка великом путовању ка вечности.

Ђорђе Субу је рођен 1946. године у Бегејцима, данас Торак, где је завршио основну школу. Средњу пољопривредну школу је завршио у Ковину, а Вишу Пољопривредну школу у Земуну.

Четири деценије се професионално бавио новинарством. У недељнику ,,Либертатеа“ је писао репортаже, чланке о културним дешавањима и интервјуе.

На почетку своје каријере уређивао је рубрику сатире и хумора ,,Сакупљено из села“, будући да је и сам био аутор хумористичне прозе. Касније се преоријентисао на пољопривреду и више деценија је уређивао страну о пољопривреди ,,Панонско огледало“ и страницу ,,Војводина“ где је писао о активностима покрајинске владе, као и интервјуе са разним истакнутим политичарима и функционерима.

Био је први одговорни уредник књижевног листа ,,Lumina Torăceană“ (,,Торачанска светлост“) који је издао књижевни клуб студената из Бегејаца, чији је он био и председник (1969. године).

Добитник је Прве награде за хумористички текст на Фестивалу хумора Бегејци ,,71“, а 2007. године на годишњој скупштини удружења новинара из Војводине, Ђорђе Субу је освојио награду ,,Др Петар Дрезгић".

Награђиван је и од стране Савеза новинара, привредних комора, на Међународном пољопривреном сајму у Новом Саду… Био је иницијатор и један од оснивача Друштва аграрних новинара, после које је настало Удружење за пољопривреду, село и информисање - ,,Агро Рурал Прес“, које је регистровано у Бриселу.

Објавио је две књиге ,,Пољопривредни алманах“ (издат од стране Издаваштва ,,Либертатеа“ 1998. године) и ,,Пољопривредни алманах 2010“ (објављен у Новом Саду 2011. године од удружења за пољопривреду, село и информисање - ,,Агро Рурал Прес“).

Међу колегама и поштоваоцима остаће упамћен као човек аутентичне духовитости, коректан и одговоран, а својим текстовима свих ових година је оставио неизбрисив траг у румунском новинарству са ових простора.

Нека му је вечна слава.

Теодора Смољан, координатор филијале из Србије Удружења професионалних новинара Румуније и одговорни уредник недељника ,,Либертатеа“ (2012-2021)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси