Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Управа УНС-а изабрала Живојина Ракочевића за члана Комисије за истраживање убистава новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 10. 2021.

Аутор: Драгана Бјелица Извор: УНС

Управа УНС-а изабрала Живојина Ракочевића за члана Комисије за истраживање убистава новинара

Управа Удружења новинара Србије изабрала је председника УНС-а Живојина Ракочевића за члана Комисије за истраживање убистава новинара, у чијем раду ово удружење учествује од оснивања 2013. године. Уз председника Комисије за истраживање убистава новинара Верана Матића и представника УНС-а из редова новинарске заједнице у Комисији је и новинар из Јагодине Бранислав Јовановић. Чланови ове комисије су и представници полиције, Безбедносно-информативне агенције, тужилаштва и Тужилаштва за ратне злочине. Избор Управе УНС-а треба да потврди Влада Србије која је оснивач Комисије

У Комисији за истраживање убистава новинара УНС је представљала Љиљана Смајловић до августа ове године, када је поднела оставку.

Комисија је основана с циљем да се подстакне разрешавање убистава новинара.

Суђење за убиство Славка Ћурувије почело је 2015. године, две године након оснивања Комисије, а 16 година после његовог убиства. Првостепеном пресудом на укупно 100 година затвора осуђени су некадашњи шеф и припадници Државне безбедности Радомир Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић. После одлуке Апелационог суда да укине пресуду одвија се поновљени судски поступак који је пред доношењем нове песуде. 

У случају убиства Милана Пантића из 2001. године Комисија је урадила све што је било у њеној моћи. Радној групи МУП-а која ради на овом случају познат је идентитет починиоца убиства, као и мотив. Комисија и УНС затражили су да Тужилаштво за организовани криминал преузме овај случај.

Захваљујући Комисији пронађени су докази у случају Даде Вујасиновић за које се веровало да су уништени у бомбардовању зграде МУП-а. Њих је Министарство правде послало на вештачење у Холандски форензички институт. У налазима тог института достављеног Вишем јавном тужилаштву 2016. године наводи се да су „повреде које је критичном приликом задобила покојна Радислава Дада Вујасиновић могле бити резултат убиства, самоубиства или несрећног случаја”.

УНС годинама истиче важност рада ове комисије којој је и на основу истраживања УНС-а о убијеним и несталим новинарима проширен мандат. Наиме, Влада Србије је 2018. године одлучила да се прошири надлежност Комисије на случајеве на Косову и Метохији од 1998. до 2001. године и СФРЈ у периоду од 1991. до 1995. године када су у питању убиства новинара.

Са проширењем мандата Комисије изабрани су и нови чланови који представљају Тужилаштво за ратне злочине и Службу за ратне злочине МУП-а Србије.

У мандату Комисије је и убиство 16  медијских радника који су страдали када је пројектил погодио зграду РТС-а 1999. године у НАТО агресији на СРЈ.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

26.10.

2021.

Kosovac [нерегистровани] у 17:19

Netacna info

Rakocevic nije izabran. On je predlozen od strane UNS, a Vlada Srbije treba da odluci o tome. Dakle, Rakocevic je predlozen.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси