Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС написао информатор "Како зауставити инфодемију"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 01. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС написао информатор "Како зауставити инфодемију"

Удружење новинара Србије (УНС) сачинило је информатор "Како зауставити инфодемију" у коме истражује шта је инфодемија и који су начини борбе с лажним информацијама и дезинформацијама које су преплавиле свет упоредо с пандемијом коронавируса.

 

За скоро две године од како је избила пандемија преминуло је више од пет милиона људи од корона вируса, а свет се суочава и с обиљем информација, вести, научних, али и псеудонаучних истраживања, па и теорија завера. Борба против лажних вести постала је једнако важна као и битка с вирусом јер дезинформације, и они који их речито и уверљиво пласирају и шире, односе хиљаде живота и могу бити једнако опасне као и сама болест.

Свега 12 људи измислило је и ширило више од 65% свих лажних, злонамерних, нетачних вести о коронавирусу и вакцинама против ковида, показује истраживање Светског Центра за спречавање дигиталне мржње (www.counterhate.com), који је анализирао скоро милион налога на друштвеним мрежама. Истих тих 12 је одговорно за чак 73% лажног садржаја на Фејсбуку. Антиваксери представљају индустрију са годишњим приходима од најмање 36 милиона долара, показује ограничен поглед на њихове финансије на основу онога што су сами пријавили и јавно доступних процена прихода за 22 организације које им припадају, наводи исти Центар.

УНС у информатору истражује шта је по дефиницији инфодемија, ко су то у свету најодговрнији људи за осмишљавање и ширење лажних вести о ковиду 19, вакцинама и другим аспектима пандемије и то пре свега посредством друштвених мрежа, а ко су најпознатији заговорници антиваклциналних ставова у Србији.

Истражујемо и како се борити против инфодемије, почев од самих Уједињених нација и Светске здравствене организације (СЗО), која је у првој години пандемије покренула и обуку за менаџере инфодемије. Србија може да се похвали и да има двојицу сертификованих менаџера инфодемије, а УНС у информатору објашњава и шта је њихов посао. Преносимо и искуства и мишљења лекара који се у јединицама интензивне неге боре за животе најтежих ковид пацијента, али на све то и против лажних вести које су многе од тих пацијета и довеле код њих.

У сложеном свету погођеном и пандемијом и инфодемијом, ни новинарима није лако да професионално обављају свој посао, те информатор говори и о томе шта седма сила може да ради како би била добра и разумљива спона између институција, организација и стручњака с једне стране и јавности с друге. И што је то, на концу, што сваки лаик може да уради како би заштитио и себе и друге од лажних вести.

Комплетан информатор можете преузети овде

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси