Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Зоран Лакићевић, адвокат УНС-а: пресуда Ласлу Шашу без правног утемељења и смисла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 07. 2012.

Зоран Лакићевић, адвокат УНС-а: пресуда Ласлу Шашу без правног утемељења и смисла

Суд није дао суштинско образложење пресуде, јер није оценио да ли је поступак окривљеног увредљив само са субјективног становишта или и са становишта општег схватања, као што није узео у обзир ни околности под којима је такав поступак учињен.

 

Суд је прихватио наводе да је приватни тужилац јавна личност, али је сасвим погрешно разумео значај те чињенице, имајући у виду да јавна личност мора имати већи праг толеранције за јавну критичку реч од обичног грађанина.

Суд није улазио у истинитост или неистинитост исказа окривљеног, није одвајао мишљење од чињеница и није ценио значај и смисао јавног иступања окривљеног. Због тога није изнео, нити могао да изнесе разлоге због којих није прихватио одбрану окривљеног.

Суд није утврђивао, нити образлагао намеру омаловажавање приватног тужиоца од стране окривљеног и није се питао да ли је спорни текст написан у оквиру озбиљне друштвене критике, у вршењу новинарског позива, у одбрани или заштити неког права или оправданог интереса, иако су све то случајеви за које је законом прописано да се учинилац неће казнити.

Пропуштањем да утврди значај и  смисао поступка окривљеног и сама пресуда је остала без правног утемељења и смисла.

Неприхватљиво је да човек заврши у затвору на основу пресуде којом је стручно и потпуно утврђена и образложена једино чињеница да је окривљени Ласло Шаш у време писања спорног текста имао више од 60 година, што му је према образложењу пресуде истовремено била и отежавајућа и олакшавајућа околност.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси