Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Власти у Смедереву не желе да разговарају са представницима УНС-а (видео)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 03. 2022.

Аутор: Т. Радојковић Извор: УНС

Власти у Смедереву не желе да разговарају са представницима УНС-а (видео)

Делегација Удружења новинара Србије (УНС), на челу са председником Живојином Ракочевићем, данас је посетила градску кућу у Смедереву, тражећи састанак са фунционерима града, како би разговарали о конкурсу за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја, који је управо закључен. Иако УНС више од месец дана покушава да закаже састанак, нико од челних људи ни данас није био спреман за разговор.

Поред председника УНС-а, у делегацији која је посетила градску кућу у Смедереву била је и потпредседница Оливера Милошевић и генерални секретар Нино Брајовић, са представницима локалних медија.

Из кабинета градоначелника Смедерева Јована Беча речено је да он није ту, а да заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић и председница градске скупштине Весна Киш Костић не могу на разговор да приме некога „данас за данас“, већ се мора заказати састанак, иако то представници УНС-а покушавају више од месец дана.

На степеницама Градске општине, докле је делегација Удружења успела да стигне, председник Живојин Ракочевић рекао је да не зна зашто се градска власт Смедерева плаши да разговара о проблемима медија.

„УНС брижљиво прати локалну медијску сцену и сматрамо да се јавља низ неправилности које су потпуно маргинализовале медије на локалном нивоу. Из анализе коју смо сачинили схватили смо да је Смедерево пример лошег односа према медијима. Данас у Градској општини Смедерево нисмо успели да разговарамо ни са ким. Градоначелник је одговорио да је болестан, а остали не желе да разговарају. Наше основно питање је како је могуће да не можемо да разговарамо. Како разговарате са грађанима када не разговарате са локалним медијима и медијима на националном нивоу“, упитао је Ракочевић у градској кући у Смедереву.

Представницима УНС-а се до краја радног времена нико није јавио од локалних фунционера, иако је из кабинета градоначелника, приликом данашње посете, речено да ће их позвати.

Иначе, из градске касе за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја ове године издвојено је 28 милиона динара. У последњих пет година град Смедерево је за ове намене определио око 113 милиона динара, од чега је 60 одсто припало медијима чије је средиште ван територије града Смедерева.

Снимак покушаја састанка делегације УНС-а са градским челницима у Смедереву (видео Јутјуб канал SD Cafe)

Коментари (3)

Остави коментар
чет

18.08.

2022.

JA [нерегистровани] у 19:50

tržišna ekonomija

Interesantno je uopšte zašto mediji traže novac od gradskih,republičkih vlasti za svoj"rad".Prvo,novinarstvo je u Srbiji dotaklo dno dna,jer de fakto ne postoje neutralni novinari,ili su režimski ili opozicioni.Miroslav Radojčić bi se prevrnuo u grobu kada bi video današnje "novinare",njihovo izveštavanje,pisanje pošto su ti isti "novinari"dobro plaćeni što od tajkuna,što od režima.Nekad su novine bile novine,sada su novine ali i ostali mediji,TV,razni portali samo isprazna priča jer su velika većina tih"novinara"polupismeni.

Одговори
чет

31.03.

2022.

Ћоко [нерегистровани] у 00:39

апсурди

Усвајањем новог Закона дошло је до значајних промена када су у питању медијски конкурси. Наиме, по новим правилима, трошкови штампе и дистрибуције се сматрају неоправданим (а то је трошак без кога производа нема).

На другој страни, траже се потписане изјаве у којима је назначено да се пројекат не може реализовати без помоћи институција и да је управо неекономичност разлог због кога се тражи суфинансирање медија.

Први услов, по мом мишљењу, иде у прилог режимским таблоидима, који су обезбедили средства путем маркетинга и од продаје.

Други услов је реалност у коме живе локални медији и којима је дефинитивно потребна помоћ за бар део трошкова штампе.

Новина је све мање, а са њима је и све мањи број новинара. Електронски медији уместо новинара производе медијске раднике који су у служби дневно политичког маркетинга ове или оне стране.

Без политичке воље не може се решити ниједан проблем у земљи, уз дужно поштовање УНС за исказани труд.

Одговори
пон

28.03.

2022.

И нисам баш.......... [нерегистровани] у 17:22

Нису на линији

Нисам изненађена понашањем градске власти у Смедереву. И далеко мање средине у Републици имају председнике или заменике ( или заменике заменика) или, у већима, људе задужене за информисање и културу. Они времена за људе који нису на линији, тачније, из СНС "елите", уопште не "бренују".
За разлику од Смедерева, та омалена места имају некакве медије са којих се искључиво насмејани оглашавају представници власти (читај СНС). Ти исти медији, крајње политички оријентисани и крајње занатски неписмени, у локалу добијају, по правилу, више од половине средстава опредељених за пројектно суфинансирање медија. И тако... годинама! Елем, ко ће коме стати на пут!? Да нам као први објасне заговарачи приватизације медија пре више од деценије обављене - под хитно! Гнушам их се!! П.С.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси