Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Апелациони суд пресудио: Портал Објектив преносећи Шешељеву изјаву објавио неистине о новинарки РТРС Наташи Миљановић Зубац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 07. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Апелациони суд пресудио: Портал Објектив преносећи Шешељеву изјаву објавио неистине о новинарки РТРС Наташи Миљановић Зубац

Објављивањем неистинитих информација у тексту „Шешељ разоткрио Владику Григорија: Са овом водитељком имао аферу, муж је открио све па се убио“ на порталу Објектив одговорна уредница и издавач медија повредили су углед и част новинарке Радио-телевизије Републике Српске Наташе Миљановић Зубац пресудио је Апелациони суд у Београду.

Апелациони суд потврдио је пресуду Вишег суда у Београду из марта ове године која је тако постала правоснажна.

Уредница портала Објектив у време објављивања текста Драгана Ступар и издавач „Електронски портал Објектив“ д.о.о. Београд дужни су да солидарно новинарки из Требиња плате 150 000 динара због наношења нематеријалне штете за претрпљену душевну бол због повреде части и угледа, као и 55 600 динара за судске трошкове.

У тексту који је објавио портал Објектив, утврдио је суд, пренете су информације „од извора `Ало` о томе да је Војислав Шешељ, у емисији `Добро јутро Србијо`, која је емитована 30. јануара 2021. године на телевизији `Хепи` говорећи о томе да спрема књигу у којој ће разоткрити детаље о швалерацији владике Григорија, између осталог изнео и тврдњу да је владика Григорије имао аферу и са познатом водитељком ТВ РТРС Наташом Миљановић Зубац, уз цитирање његових речи изнетих у емисији“.

Суд је утврдио да спорни текст садржи тврдње које представљају вређање и омаловажавање и да изрази „афера“, „проститутка“... „указују на нешто неморално или бестидно, па је саопштавање таквих информација и ословљавање неког таквим именом, без довољне дозе пажње у смислу доказане тврдње о нечијој промискуитетности, подобно да повреди достојанство личности“.

„Стога је суд исправно стао на становиште да су, у конкретном случају, повређена права личности тужиље, њена част и углед, јер информације у овом чланку не само да су неистините, с обзиром да од стране тужених није предочен ниједан доказ, већ су и објективно увредљиве“. наведено је у пресуди Апелационог суда.

Апелациони суд потврдио је налазе Вишег суда да се као оправдање или олакшавајућа околност не може узети то што је објава верно пренета изјава.

Преношење туђе недопуштење тврдње, образложио је Апелациони суд, исто је што и изношење сопствене недопуштене тврдње.

„Не стоје жалбени наводи тужених да су само пренели наводе Војислава Шешеља на тај начин што су га цитирали, али у самој вести нису дали вредносне судове о тим наводима. То што су информације верно пренете не ослобађа одговорности издавача медија који је у конкретном случају објавио информацију, нарочито узимајући у обзир тежину информације која се преноси, ради заштите права лица на које се односи, јер не постоји интерес јавности да сазна неистините или непотпуне информације“, пише у пресуди.

Суд закључује да се издавач и одговорна уредница портала „Објектив“ нису ни на који начин дистанцирали од информација које су пренели и да нису поштовали стандард дужне новинарске пажње како то Закон о јавном информисању налаже.

Апелациони суд стао је на становиште да је правилно одморена висина накнаде, чиме се штити интерес тужиље, а не угрожава слобода штампе.

Констатујући „тежину последица насталих објављивањем спорних информација којима је створен погрешан утисак јавности о тужиљи, доведен у питање њен морал и професионални углед као новинара, повређено њено достојанство, тако што је означена као лице које поступа неморално, што подразумева изузетно негативну конотацију у јавности“, Апелациони суд је  оценио да се ради о правичној накнади. То је образложено природом и друштвеном сврхом накнађивања нематеријалне штете.

Захтев да, како је наведено у пресуди, тужена Драгана Ступар, као одговорни уредник, спорни текст уклони са портала Објектив и да објави увод и изреку пресуде суд је одбио уз образложење да је током поступка промењен одговорни уредник. 

Суд је утврдио да је решењем АПР-а из фебруара ове године уписан Дејан Вукелић као одговорни уредник, а да је тужена Драгана Ступар брисана из регистра медија, те да је тужилац до закључења главне расправе био дужан да преиначи тужбу.

Полиција проценила да је новинарки РТРС безбедност угрожена

Новинарки Наташи Миљановић Зубац која живи у Требињу и дописница је Радио-телевизије Републике Српске за сада непознате особе запалиле су аутомобил 15. јуна.
У раним јутарњим сатима новинарку је пробудила бука. Када је изашла испред куће у којој станује видела је оца и брата који су водом посипали аутомобил у пламену.

Новинарка је УНС-у рекла да је полиција проценила да јој је безбедност угрожена. Ту информацију добила је од полиције јуче и речено јој је да је под полицијским надзором. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси