Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нинусу Несторовићу уручена награда за новинску сатиру „Јован Хаџи Костић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 10. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Нинусу Несторовићу уручена награда за новинску сатиру „Јован Хаџи Костић“

Најважнију награду за новинску сатиру на овим просторима „Јован Хаџи Костић“, коју додељују „Вечерње новости“, примио је данас новосадски афористичар Нинус Несторовић.

У публици београдске галерије „Прогрес“ у којој су изложене најзначајније насловнице „Вечерњих новости“, а у сутерену траје изложба карикатура „Пјер“ за 2022. годину, добитнику су аплаудирали пријатељи афористичари, који су уз новинаре били најбројнији.

„Од када ме Бојан Љубеновић позвао телефоном да ми саопшти да сам добио ову велику награду покушавао сам да осмислим концепт. Пошто сам перфекциониста и тежим да се обраћам људима да то буде савршено, онолико колико могу ја да савршено направим, и, верујте ми, до јутрос нисам ништа написао. Ове године имао сам много среће. Добио сам много награда. Извините што сам емотиван. Ове године преминула ми је супруга. Извините за камено лице и ову тугу. Тешко је бити срећан кад изгубиш најбољег друга“, рекао је Несторовић.

Награђени Несторовић је рекао да је награда „Јован Хаџи Костић“ врхунац његове досадашње каријере.

На позив афористичара Бојана Љубеновића и карикатуристе Тоше Борковића, што му како је рекао представља посебну част, Несторовић је писао предговор за каталог 55. „Пјера“, у ком су објављени најуспешнији овогодишњи радови из Србије и региона.

„Поменуо бих људе који су за ових 30 и нешто година писања афоризама имали утицаја на мене, помогли ми да сазрим као писац. Име које зна неколико старијих колега који дуго прате сатиру је Војислав Ратковић. С њим сам разговарао када сам почео да пишем прве афоризме које сам однео Будимиру Војновићу Дејвију уреднику у `Дневнику` у Новом Саду. Једва сам чекао недељу да одем и купим `Дневник` и погледам да ли су моји афоризми изашли“, испричао је Несторовић.

Међу људима које не може да заборави Несторовић је истакао афористичара Александра Баљка за ког је рекао да је много утицао на његово размишљање о афоризму. Баљак је, додао је Несторовић, изабрао афоризме за његових првих пет књига.

 

„Поменуо бих још неке људе којима сам се дивио, од којих сам много учио. Раде Јовановић и Милан Пештић, који нажалост нису више са нама. Могао бих да поменем много људи. Рецимо Бојана Љубеновића који ме је 2009. године, када сам престао да пишем, вратио из те неке стваралачке паузе. Од 6 000 афоризама изабрао је 800 за књигу `Боже упрости нам`, што је више него пријатељски гест“, рекао је Несторовић.

Несторовић је прочитао неколико афоризама: „Тешко ми је да пратим на телевизору ову борбу државе и криминала. Не знам који су који“, „Цариник је зажмурио јако и замислио једну жељу. Онда је зажмурио још јаче и она му се испунила“, „Ваљало би да у нашој држави криминал воде исти људи који воде и културу. Онда би и он пропао“...

 

Видео: УНС/Драгана Бјелица

На уручењу о добитнику је говорио и психолог Жарко Требјешанин који је за Нинуса Несторовића рекао да представља врхунског афористичара и да је пратио његово сазревање које је сада достигло „топ форму“.

„Посебно су изванредни његови афоризми о нашем великом вођи. То су не само оштри сатирични афоризми, него су изузетно мисаони, духовити и погађају оно што је психолошка суштина тог нашег вође који очигледно влада веома дуго и има једну изванредну социјалну интелигенцију, тачније способност манипулације. То је оно што Нинус Несторовић успева да открије онима који то можда не виде. Честитам му на апсолутно заслуженој награди. И жирију што је њега изабрао“, навео је Требјешанин.

Петочлани жири овогодишње награде „Јован Хаџи Костић“ чинили су Бојан Љубеновић, Драгутин Минић Карло, Александар Чотрић, Слободан Симић и Драган Ускоковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси