Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ненаду Ристићу и Драгољубу Јанојлићу награда УНС-а за животно дело, Бранку Жујовићу специјално признање за серију истраживачких текстова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 12. 2022.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Ненаду Ристићу и Драгољубу Јанојлићу награда УНС-а за животно дело, Бранку Жујовићу специјално признање за серију истраживачких текстова

Ненад Ристић, новинар, уредник, писац, путописац, документариста и Драгољуб Јанојлић, новинар у пензији, вишегодишњи члан УНС-а добитници су овогодишње награде УНС-а за животно дело.

Због Ненада Ристића Трећи дневник је постао гледан, а улице су се празниле да би се видело шта ће то Неша да стави у дневник. Милионски аудиторијум гледао је и Београдску хронику када је он био уредник. 

„Многи новинари са задовољством и великим еланом радили су Београдску хронику, а многи су постали познати јер их је Неша научио како да извештавају, како се праве занимљиве рубрике, како досадног саговорника учинити занимљивим, зашто председник Градског комитета не мора да буде прва вест”, навела је Љиљана Јовановић, новинарка РТС-а у предлогу за награду.

 

 

 

Драгољуб Јанојлић, новинар у пензији, вишегодишњи члан УНС-а, више од две деценије бавио се нацистичким и заробљеничким логорима и књижевним, музичким и ликовним стваралаштвом у њима током Другог светског рата. У „Политици Експрес“, франкфуртским „Вестима“, црногорском листу ДАН, крагујевачком дневном листу ЛИД, паланачкој „Нашој комуни“ и „Паланачким варошким новинама“ објавио више од 50 фељтона.

Пре других дошао је до података о постојању логора ОВК у Албанији. Писао је о „жутој кући“ и стравичним злочинима у њој.

Награда "Димитрије Давидовић", за уређивачки подухват додељена је Радоману Кањевцу, главном и одговорном уреднику Другог програма Радио Београда.

Својим знањем и креативношћу, низом нових емисија, програмских акција, концерата, књижевних и дискографских издања, са екипом својих сарадника, успео да оствари изузетно висок ниво квалитета овог програма и постигне да Радио Београд 2, у једном таблоидизараном времену, буде симбол очувања трајних вредности, својеврсни бастион одбране културе и уметности и, по многим параметрима, јединствени медиј на нашем укупном медијском простору.

Милеви Малешић, директорки и главној и одговорној уредници Телевизије „Форум“ из Пријепоља додељена је Специјална награда „Жика М. Јовановић“, за допринос историји штампе и новинарства. Награда јој је додељена за документарни филм „90 година новинарства у Пријепољу, којим је на савршено професионалан начин, занатски умешно, отргла од заборава историју новинарства у Пријепољу, Милешевском срезу, па и Санџаку.

Златна повеља УНС-а додељена је Драгослави Драгани Пескаревић, за дугогодишњи рад и допринос развоју новинарства, као и афирмацији новинарске организације ветерана. Драгана Пескаревић, новинарством се бави од 1960. године. Радила је у "Београдској недељи", потом у листу "Новости из Југославије", у "Практичној жени", где је остала до краја свог радног века.

Чланови жирија који су одлучивали о наградама били су Анђелка Мали (председница), Живојин Ракочевић, Миљан Витомировић и Драгана Деурић.

Иван Илић, дописник из Брисела РТВ Војводина добитник је награде за новинарско стваралаштво "Лаза Костић" у категорији „Вест и извештај“ за ТВ извештај „Шта Европска политичка заједница заиста јесте и шта значи за Србију“.

“Иванови извештаји су садржајни, свеобухватни и, што је такође важно, благовремени. Из Холандије, где живи, он стиже не само у Хашки трибунал, већ и на сва важна дешавања у Бриселу, на седнице Европског парламента у Стразбуру, извештава из Луксембурга и даље, готово из свих земаља ЕУ.

Ове године жири је направио изузетак и од више пристиглих репортажа одлучио је да додели две равноправне прве награде „Лаза Костић“ за репортажу - Мини Делић и Анђелки Ћуп.

Мина Делић је награђена за репортажу “Рио Тинто: Под отвореним небом” објављену на порталу “Слободна реч”. Она је кроз причу, али и одличне фотографије о историјском, туристичком и еколошком аспекту рођења мултинационалне компаније Рио Тинто на изворишту истоимене реке у Шпанији, испричала, без помињања Србије, шта можемо очекивати од ове компаније код нас.

“Црна земља не проговара” је само део посвећеног рада Анђелке Ћуп у области репортаже. Она доноси специфичну емоцију простора Косова и Метохије, проблема и сукобљених сила, између којих ствара и са успехом обавља новинарски посао. Слика која настаје у њеним репортажама део је истине коју већина заборавља и до ње тешко долази.

Бранку Жујовићу новинару из Суботице припало је специјално признање за континуирано истраживање и извештавање о злоупотребама буџетског новца кроз систем пројектног суфинансирања медијских садржаја од јавног интереса. Он је открио и јавности на јасан, једноставно повезив начин, предочио у низу текстова на сајту suboticke.rs како и коме у Војводини одлази новац пореских обвезника.

Жујовићево истраживање је показало повезаност особа, одливање новца на непостојеће пројекте, додељивање пара медијима и продукцијама које често настају по расписивању конкурса, које потом сав новац преусмере другима.

Награда Лаза Костић за фотографију додељена је Стефану Стојановићу уреднику фотографије у редакцији порталa Мондо. Серија фотографија “Нас и Руса 300 милиона” настала је у центру Београда током скупа подршке Москви и руском народу. Фото репортажу Стојановић је урaдио за агенцију Ројтерс, на чијем сајту су фотографије и објављене.

Награда „Лаза Костић“ за карикатуру и новинарску сатиру додељена је Нинусу Несторовићу, чији афоризми се могу прочитати Вечерњим новостима, Политици, листу Нова и Ошишаном јежу.

 

 

Афоризми Нинуса Несторовића су моћни, убојити, духовити, мрачни и светли. Он је неко ко врхунски успева да у свега неколико речи каже срж и продрма оне који воле да прочитају афоризме. По речима психолога Жарка Требјешанина, Нинус Несторовић представља врхунског афористичара и у свом сазревању је управо достигао „топ форму“.

Награда “Богдан Тирнанић” додељена је Далибору Бубњевићу, главном и одговорном уреднику листа “Зрењанин” који је ове године прославио 70 година постојања. Бубњевић од 2007. године објављује коментаре у “Зрењанину” и не либи се да изрази сопствено мишљење.

То чини јединственим стилом, неретко користећи иронију, сарказам и реторичка питања, а постигнути утицај коментара представља резултат ауторовог дугогодишњег бескомпромисног писања.

О добитницима награда одлучивао је жири који су чинили Ксенија Павков (председница), Марко Недељковић, Горан Сивачки, Слободан Радичевић и Богдан Врањешевић.

Награде ће бити уручене на Дан УНС-а у среду 21. децембра у 13 сати у Прес центру УНС-а (Кнез Михаилова 6/III). Том приликом биће уручена и УНС-ова награда за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез “Александар Тијанић“ новинару Вуку Цвијићу.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

17.12.

2022.

anonymous [нерегистровани] у 15:57

Ne

Ne verujem u ove nagrade, jer su postale BLAMAGA?! Nagradjujte i dodvoravajte se ovima iz NUNS-a!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси