Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одржан Сајам алексиначких медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 03. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Одржан Сајам алексиначких медија

Сајам алексиначких медија, у организацији Центра за регионални развој „ДАРСˮ и Клуба новинара Алексинац Удружења новинара Србије (УНС), одржан је данас први пут у Дому омладине у Алексинцу.

О медијима у Алексинцу и њиховој улози у представљању проблема локалне самоуправе, али и важних догађаја и туристичких потенцијала говорили су оснивач главни и одговорни уредник "Радио Алексинца" и месечника "Новости југа" Нинослав Миљковић, председник Општине Алексинац Далибор Радичевић и новинарка телевизије Босфорус Гордана Гојковић.

Нинослав Миљковић рекао је да младим новинарима са којима ради увек говори да је новинарство подједнако леп и тежак посао. Додао је да је у питању занат који се стиче праксом, али да је за њега неопходно и опште образовање.

О важности сарадње медија и локалних самоуправа говорио је председник Општине Алексинац Далибор Радичевић.

"Драго нам је што имамо добру сарадњу са свим медијима који гравитрају Општини Алексинац. Битно је да јавност зна све о ономе што се дешава у локалној самоуправи, а уједно да и ми сазнамо шта грађани очекују у наредном периоду", рекао је Радичевић.

За доприонос локалном новинарству данас су награде Клуба новинара Алексинца и ДАРС-а уручили представници УНС-а.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић уручио је Златна пера новинарима Радио Алексинца Милану Влајићу и Власти Ценићу. Влајић је, како се наводи у образложењу, професионализам показао приликом извештавања у кризним ситуацијама попут поплава и пандемије, док је Ценић учинио да алексиначко новинарство буде видљиво у земљи и свету.

За допринос новинарству и развоју новинарске организације, Златну повељу УНС-а је прошле године добио Нинослав Миљковић, а генерални секретар УНС-а је и њему данас симболично уручио део награде – Златни прстен.

Нино Брајовић је приликом уручења Златног прстена Миљковићу рекао да финансијска одрживост за локалне медије није нимало лак задатак.

"УНС у фокусу има новинарство у локалним срединама, јер се новинари тамо суочавају са већим проблемима него они који раде у метрополи.  У метрополи је много институција, државних фирми, новца. Ту су проблеми новинара другачији. Теже је направити и одржати квалитетан медиј у локалној средини", рекао је Брајовић.

Миљковић је истакао да је за награду заслужна редакција Ал преса - људи који ће га наследити и наставити његовим стопама, када оде у пензију.

Личностима које су информисале локални читалачки аудиторијум и учиниле да догађаји у Алексинцу буду видљиви у земљи и свету захвалнице је уручио председник Извршног одбора УНС-а Слободан Радичевић.

Награда за афирмацију културе у алексиначким медијима уручена је Гордани Гојковић из РТВ Босфорус, која је приликом уручења рекла да себе сматра "културном герилом" у Алексинцу.

"Надам се да ћемо наставити са успешним радом и остварити визију коју је имао оснивач ове телевизије - мој супруг. Он је био и уредник, сниматељ и монтажер. Мој задатак је био да наставим где је он стао са истим ентузијазмом и вољом. Доказ је награда за допринос култури. Трудићу се да Алексинац види цела Србија", истакла је пре уручења награде, приликом представљања Босфоруса.

Новинарски, али и друштвени рад у локалној заједници фоторепортера Ал преса Стефана Живковића такође је данас награђен захвалницом. Живковић је награду посветио оцу, али и колегама од којих, како је рекао, учи занат.

За фотографије, али и видео-прилоге, којима је, како се наводи у образложењу, стекао поштовање јавности у Сокобањи захвалницу је добио Кристијан Ђорђевић.

На данашњем сајму медија није заборављено ни грађанско новинарство, за које је жири истакао да је тековина савременог доба значајна за публику. Награда за грађанско новинарство уручена је новинару портала Алексинац.нет Саши Гидри Марковићу, који стварањем мултимедијалног садржаја приказује живот у Алексинцу. Марковић је рекао да ова медијска кућа највише пажње посвећује креирању кратких видео снимака за Тик Ток. Ове репортаже, рекао је, прављене су тако да привуку пажњу млађе публике која више воли краће садржаје.

Поред новинарства, данас је награђен и ПР, а захвалницу је добила Александра Николић, која је, према образложењу жирија, допринела промовисању градских активности на друштвеним мрежама и званичној интернет страници Општине Алексинац.

Трочлани жири који је одлучивао о наградама чинили су Нинослав Миљковић, као и вишегодишњи сарадник у локалним и регионалним медијима Мића Миливојевић и некадашњи новинар ЈП "Реч радника" Милош Паовић.

Миљковић је говорио и о хронологији оснивања локалних медијских кућа попут Алексиначких новости, Агро преса, Арс Видеа, Радио Алексница, Соко преса, онлајн издања Ал преса и многих других. Било је и речи о издавачкој делатности Ал преса, као и о књигама "Знаменити Срби из Алексинца" и "Лице без шминке" које су објављене у издању Центра за културу Алексинца.  У овим књигама су објављени значајни текстови попут последњег интервјуа са Предрагом Ејдусом.

У холу Дома културе били су постављени и штандови на којима су медијске куће представиле свој рад. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси