Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Представници УНС-а студентима спортског новинарства: Будите креативни, истрајни и спремни на дијалог у својој новинарској мисији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 03. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Представници УНС-а студентима спортског новинарства: Будите креативни, истрајни и спремни на дијалог у својој новинарској мисији

Студенти Одсека за спортско новинарство Факултета за спорт су данас заједно са професорком Татјаном Ћитић посетили Удружење новинара Србије (УНС).

Председник УНС-а Живојин Ракочевић, генерални секретар овог удружења Нино Брајовић и шефица образовног центра УНС-а Драгана Бјелица разговарали су са студентима о утицају развоја модерних технологија на новинарство, спортском новинарству и историјату најстаријег српског новинарског удружења.

„Удружење је институција задужена да брани ваша права. Свако од вас појединачно може у удружењу пронаћи своју слободу. То значи да ми овде различито мислимо и гајимо дијалог као основни принцип нашег рада. Ту вас видим као слободне личности које делују у оквиру неке институције“, рекао је Живојин Ракочевић.

Ракочевић је говорио о дијалогу као о рационалном разговору са аргументима где има само добитника, а не победника. Разговором, али и мотивацијом и радом, рекао је Ракочевић, свака млада особа може учинити нешто значајно за друштво.

„Доћи ће у вашем животу секунд када ће од сваког од вас појединачно зависити судбина професије, културе, духа, спорта“, рекао је Ракочевић колегама са Факултета за спорт.

О људима који су истрајали у томе и променили новинарство и друштво, као и о значају новинарског удруживања студенти су разговарали са Нином Брајовићем.

„Да није било новинарске заједнице не бисмо 28. марта дошли до последњег рочишта, завршетка другостепеног суђења за убиство Славка Ћурувије“, рекао је Брајовић.

Обишавши Меморијалну собу  у којој се налазе карикатуре и фотографије председника Удружења сазнали су нешто више о првом председнику Удружења (тада Српског новинарског друштва) Лази Костићу, као и о „Малим новинама“ које је уређивао председник овог удружења Пера Тодоровић.

 

Новинари су, рекао је Брајовић, били ерудите, Давидовић је био творац првог српског Устава, а Лаза Костић говорио шест језика. И они, и данашњи новинари, према речима Брајовића, обављају важну новинарску мисију, која узима од човека више него друге професије, али му истовремено даје и морално задовољство.

„Како пише у грчком новинарском кодексу, новинарство је мисија која вам помаже да се борите против зла, неправде, немаштине у друштву. Зато је новинарство професија која не може да се ограничи лиценцом – као што могу адвокатска, лекарска, инжењерска и сл.“, рекао је Брајовић.

Као таква, новинарска професија се суочава са изазовима, који су видљиви и у спортском журнализму. Копи-пејст праксу, угрожена ауторска права, претерану субјективност, негативан ефекaт алгоритама и недостатак креативности студенти су навели као негативне аспекте данашњег спортског новинарства.

Пут ка решењу ових проблема, рекла је Драгана Бјелица, млади спортски новинари могу пронаћи у креативности.

 

Видео: А.Н./УНС

„Оснивач Њуз нета је у 2012. години за часопис 'Линк' писао о томе да ли алгоритми могу заменити новинаре. Ако ви будете стално писали извештаје који нпр. гласе 'Партизан победио Звезду са… '  и само избацујете цифре, онда ће технологија бити много бржа од вас. Зато не треба писати сваки спортски извештај на једноличан начин, већ креативно јер вашу креативност роботи никада не могу да замене“, рекла је Бјелица.

Као спортске новинаре чији рад највише прате студенти спортског новинарства навели су Сашу Озма, Дарјана Недељковића и Војислава Величковића. Већина њих је рекла да се највише информише преко онлајн медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси