Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Рател тражи дужи рок за одговор СОС каналу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 12. 2012.

Рател тражи дужи рок за одговор СОС каналу

Републичка агенција за електронске комуникације (Рател) затражила је дужи рок за одговор СОС каналу на захтев за достављање информација од јавног значаја.



СОС канал тужи Рател за штету коју је претрпео због тога што му  је на Јавном конкурсу Рател доделио неисправну фреквенцију.

Користећи право по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, СОС канал је тражио од Ратела да му достави следећа документа:

- Записнике са седница УО на којима је донета одлука да се СОС каналу не замени неисправан канал, као и записнике са седница УО на којима је УО донео одлуке да не прихвати предлог Суда и СОС канала да се спор реши договором.

-  Уговор о раду директора Милана Јанковића, као и решење о његовом именовању на место извршног директора, и овлашћење да може да заступа Рател и потписује дозволе  за радио станице и  уговоре са емитерима.

- Уговор о закупу сателита који је потписао Јанковић са команијом “Интелсат” на износ од 12.859.217.92 долара, који истиче 2012. године.

- Уговор о закупу пословног простора са фирмом “Фаринг” потписан 12. 10. 2006.  године, на период до 2016. године, по месечној цени од 57.590 еура плус ПДВ.

-  Одлуку Владе Србије којом се забрањује  Рателу да купи зграду у Вишњићевој 8. 

-  Писмену оставку председника УО Радуновића, која је 10. јуна 2010. године заведена на писарници Скупштине Србије.

- Статут Ратела који је потписао Радуновић 27. јула 2010. године, месец и по дана касније од када је поднео оставку на место председника УО.

- Одлуку УО да све јавне набавке може да врши директор Јанковић, без сагласности УО Ратела.

СОС канал је захтев доставио Рателу 29. 11. 2012. године, а чланом 16. Закона о приступу информацијама од јавног значаја прецизира се да је рок за достављање тражених података 15 дана.

Међутим, седмог децембра из Ратела је СОС-у стигао одговор у коме се наводи да ће СОС канал због обимности и комплексности поднетог захтева, о поседовању тражених информација које је навео, бити обавештен у  року предвиђеном чланом 16, став 3. По овом члану, рок за достављање података је до 40 дана.

СОС канал истиче да Рател у одговору није навео који су оправдани разлози за недостављање тражених података, на шта га Закон обавезује.

„Као и претходних пет година колико се води спор, и у овом случају бахати руководиоци Ратела покушавају  да изиграју закон, јер је за прибављање  докуменатације коју је СОС канал тражио потребан ,максимално, један дан с обзиром на то да се ради о документима који се налазе у архиви Ратела“, кажу у СОС-у.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси