Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Комеморација Душану Тепшићу: Смрт колеге Тепшића симбол некажњивости злочина над новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 07. 2023.

Аутор: К.К.Н, А.Н. Извор: УНС

Комеморација Душану Тепшићу: Смрт колеге Тепшића симбол некажњивости злочина над новинарима

„Место погибије Душана Тепшића симбол је страдања новинара и некажњивости злочина над новинарима и медијским радницима. Његово и страдање других новинара можемо сматрати злочином који се догодио двапут - када је новинар убијен и када за то убиство нико није одговарао“, рекао је председник Извршног одбора УНС-а Слободан Радичевић на комеморацији новинару и некадашњем члану УНС-а Душану Тепшићу, која је одржана данас у Обудовцу код Шамца.

Душан Тепшић погинуо је на новинарском задатку, 22. новембра 1992. године у Обудовцу код Шамца, у хрватском ракетном нападу на коридор.

Радичевић је на комеморацији рекао да је окупљање колега и пријатеља на месту погибије овог ратног репортера са Кордуна знак да постоје они који настоје да се не забораве новинари и медијски радници који су страдали због професионалног обављања свог посла.

 

 

„Од тада је прошла 31 година, али није ни близу кажњавање починилаца. Ипак, то не сме да нас обесхрабри и немамо право да одустанемо од сталног инсистирања и питања, како властима у државама бивше Југославије где су новинари убијани и киднаповани, тако и међународној заједници: Када ће бити откривени и осуђени они који су починили злочине над новинарима?“, рекао је Радичевић.

Присутнима се поред Радичевића, обратио и Тепшићев пријатељ и новинар Радио Београда Вујадин Полојац, који је заједно са Тепшићем радио у Радију Петрова гора. Снимљеном поруком о Тепшићу је говорила и Нада Јакишић,  тадашња уредница на овом радију.

Председник Савеза бораца Шамца Радован Зорановић присутнима је прочитао део свог ратног  дневника, у коме је 22. новембра 1992. године у поподневним часовима забележио погибију Тепшића. Зорановић је за време рата био командант батаљона Друге Посавске бригаде.

 

 

Подсетимо, Душан Тепшић био је новинар српског Радија „Петрова Гора“ из Вргинмоста ,а током рата био је дописник са Кордуна, Баније и из Книна. Имао је 30 година када је његов аутомобил погодила граната.

 

О страдању овог новинара сада сведочи спомен-плоча постављена у оквиру Спомен-комплекса у Обудовцу.  Постављање плоче иницирао је новинар који сада живи у Чикагу Светозар Данчуо.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси