Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Прошао месец од напада на новинара Војина Радовановића, полиција није саслушала предложеног сведока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 07. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Прошао месец од напада на новинара Војина Радовановића, полиција није саслушала предложеног сведока

Када је Војин Радовановић, млади новинар Политичке рубрике Данасовог онлајн издања дао изјаву тужилаштву, рекао је и име сведока који је био присутан када је нападнут у ноћи 24. на 25. јун.

Тог сведока до данас није позвала полиција која по налогу тужилаштва спроводи истрагу, сазнаје Удружење новинара Србије.

Више од месец дана прошло је од када је непознати млађи мушкарац покушао да се разрачуна са новинаром на сплаву „Шлеп“ у ком су обојица били у ноћном изласку.

Младић који је дошао у провод препознао је новинара и пре него што му је агресивно пришао, показивао је прстом у њега. После десет минута већ му се уносио у лице, ухватио га је за раме и одгурнуо понављајући: „Војине, Данас је плаћенички медиј. Радиш у плаћеничком медију“.

Новинар није желео да улази у расправу и док је нападач држао руку на његовом рамену рекао је: „Све је у реду, окрени се“.

Када је покушао да склони руку са свог рамена нападач га је одгурнуо, а затим још једном кренуо физички да на њега насрне.

Тада су, испричао је Радовановић, већи инцидент спречили људи из његовог друштва и особа која је била са нападачем.

Предмет

Одговор институција на напад на Војина Радовановића УНС је од почетка пажљиво пратио и кроз механизам установљен радом Сталне радне групе за безбедност новинара.

УНС је био заинтересован за одговор на питање зашто Радовановић није позван да да изјаву у року од 48 сати како је предвиђено хитним поступком када су новинари нападнути, али и како напредује полицијска истрага.

На констатације да како пролази време и сведоци почну да заборављају, УНС је добио одговор да ће полиција предузети све што треба у законском року.

На последњем састанку Сталне радне групе за безбедност новинара 25. јула било је речи и о нападу на Радовановића, случају који није ушао у статистику за прво полугодиште ове године.

Према статистичким подацима о поступању јавних тужилаштава које уредно од 2016. године, када је установљена Стална радна група за безбедност новинара, воде представници тужилаштва у јуну је формирано осам предмета „у вези са догађајима на штету лица која обављају послове од јавног значаја у области информисања“.

За прво полугодиште, дакле до 30. јуна 2023. године, таквих предмета јавних тужилаштава формираних на основу поднетих кривичних пријава, односно извештаја, укупно је 42.

Сада знамо да ће када се придода и напад на Војина Радовановића тај број, и за јун, и укупни, бити увећан бар за један предмет.

Статистика тужилаштва за првих шест месеци 2023. године

У 2023. години тужилаштво је формирало 42 предмета у вези са догађајима на штету лица која обављају послове од јавног значаја у области информисања. Четири у јануару, три у фебруару, седам у марту, осам у априлу, 12 у мају и осам у јуну.

Закључно са 30. јуном ове године, предузете су следеће радње: - у четири предмета донета је осуђујућа пресуда; - у четири предмета донето је решење о одбачају кривичне пријаве; - у три предмета донета је службена белешка да нема места покретању кривичног поступка; - у шест предмета у току је спровођење доказних радњи; - у двадесет четири предмета поднет је захтев за прикупање потребних обавештења; - у једном предмету ни након предузимања мера у предистражном поступку потенцијални учинилац није идентификован.

Првостепена или коначна одлука донета је у 11 предмета, што представља 26,19% укупног броја предмета.

Тужилац Бранко Стаменковић је на последњем састанку Сталне радне групе за безбедност новинара, 25. јула, рекао да је приметан пад броја одбачених кривичних пријава и службених белешки, што говори о повећању квалитета пријава и повећању свести о томе шта је кривично дело. Такође, уочен је пад броја непознатих учинилаца, а укупан број од 84 предмета у којима учинилац није откривен се у највећој мери односи на предмете из 2016. и 2017. године.


 

*Текст измењен 1.8.2023. године исправком датума последњег састанка Сталне радне групе за безбедност новинара који је одржан 25. јула, а не 27. јула како је у првој објави написано.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси