Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ изразио забринутост због забране новинарки Светлани Вукмировић да уђе и извештава са Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 08. 2023.

Извор: ЕФЈ, УНС

ЕФЈ изразио забринутост због забране новинарки Светлани Вукмировић да уђе и извештава са Косова

Европска федерација новинара (ЕФЈ) изразила је јуче забринутост због случаја новинарке Радио-телевизије Србије Светлане Вукмировић којој је од 2021. године забрањено да уђе на Косово и несметано обавља свој посао.

„ЕФЈ се придружује својим подружницама у Босни и Херцеговини, Хрватској, Косову, Црној Гори, Северној Македонији и Србији, као и организацијама цивилног друштва (ЕЦПМФ, ЦПЈ, ФПУ, ОБЦТ) у писању косовским властима како би изразили забринутост  због случаја новинарке Светлане Вукмировић, којој је од 2018. године у више наврата одбијен улазак на Косово и онемогућено обављање посла“, наводи се у саопштењу ЕФЈ-а.

Они подсећају да се „најновији случај догодио 1. маја, када је Вукмировићевој, која ради за Радио-телевизију Србије, поново забрањен улазак на територију Косова уз образложење да се сматра претњом по јавни ред, унутрашњу безбедност, јавно здравље или међународни односе“.

„У три писма упућена Министарству унутрашњих послова, Министарству спољних послова и Омбудсману, позивамо на објашњење зашто је новинарки одбијен улазак и тражимо да надлежни обезбеде да се потписани споразуми између Србије и Косова, који подразумевају слободу кретања, поштују без изузетка“, наводи се у саопштењу.

Три писма која су новинарске и организације цивилног друштва послале властима на Косову можете погледати у прилогу.

Подсетимо, Удружење новинара Србије (УНС) послало је претходно председници Европске федерације новинара (ЕФЈ) Маји Север, као и међународним новинарским организацијама писмо у којем их обавештава о случају новинарке РТС-а Светлане Вукмировић.

УНС их је у писмима замолио за подршку и реакцију, како бисмо колегиници Вукмировић помогли да убудуће слободно обавља свој посао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси