Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Протест НУНС-а због текста у недељнику Печат
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 01. 2013.

Протест НУНС-а због текста у недељнику Печат

Независно удружење новинара Србије протестовало је поводом текста "Ди су наши ТВ новци" који је недељник "Печат" данас објавио. Саопштење НУНС-а преносимо у целости:

Независно удружење новинара Србије најоштрије протестује поводом текста „Да ли су наши ТВ новци“ објављеном у најновијем броју недељника Печат, због пропагирања говора мржње.

Потписник текста Миодраг Зарковић, иначе стални тв коментатор Печата, изрекао је у језиве националистичке вреде на рачун руководилаца, уредника и новинара Радио телевизије Војводине.

Језиком деведесетих који недељник Печат свесрдно негује, „новопридошли руководиоци“ Информативног програма РТВ се означавају као „све сами антисрпски јуришници“. У тексту којим се не анализира квалитет програма РТВ, тврди се да је војвођански јавни сервис „од јула 2011. потпуно у рукама противсрпских кадрова, чија је острашћена мржња према нацији у чијој држави живе и делују беспоговорно доказана“.

"На мети ове националистичке потернице су Санда Савић, Даница Вученић и Динко Грухоњић, угледни медијски професионалци и добитници престижних новинарских награда.  Аутор овог коментара мржње на крају открива и мотив свог фанатичног беса: „На основу увида у националну припадност већине руководилаца РТВ-а...тешко је избећи закључак да иза тог злочина стоји разгоропађени хрватски лоби“.

НУНС оцењује да је овај текст објављен са циљем да се дисквалификују појединци који значајно доприносе програмском унапређењу и изградњи Радио телевизије Војводине у јавни сервис свих грађана, независно од њиховог националног, верског, идеолошког или политичког опредељења.  

"Оваквим националистичким памфлетима подстичу се ултрадесничарске организације које последњих месеци систематски праве спискове неподобних медија и организација, оптужујући их за наводну антисрпску делатност. Тиме се у Србији поново ствара клима подела на “патриоте” и “издајнике” какву смо имали током деведесетих, када су људи који су имали другачије мишљење били изложени беспоштедној харанги", стоји у саоштењу НУНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси