Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Писмо Драгана Ђиласа УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 01. 2013.

Писмо Драгана Ђиласа УНС-у

Драган Ђилас упутио је данас Удружењу новинара Србије писмо у вези са саопштењем које је УНС јуче објавио поводом Ђиласове тужбе против Курира. Писмо преносимо у целости:

 

Поштовани,

Никада за својих 45 година нисам тужио ниједан медиј у земљи и искрено се надам да то никада више нећу ни морати да урадим.

Нисам тужио медије не због тога што нисам нападан, зато што шам био новинар или зато што имам фирму која сарађује са медијима.

Ја једноставно верујем у слободу медија и мислим да је та слобода изузетно важна и за развој демократије и за слободу друштва.

Али, ја такође верујем да са сваком слободом за коју се залажем долази и одговорност за коју такође верујем да мора да постоји.

Слобода медија никако се не може тумачити као законом загарантовано право појединца да некажњено објављује неистине. Нити му даје за право да било кога сталним неистинама доводи у ситуацију да се правда, јавно или у свакодневном животу.

Чињеница да сте због неистина које о вама константно износи један медиј изложени притиску јавности, чини вас прогоњеним. Та позиција не утиче само на вас него јако утиче и на живот ваше породице.

Када бих пристао да од моралног кредибилитета новинара зависи хоћу ли ја бити пред милионима људи у земљи поређен са Адолфом Хитлером или Антом Павелићем, то би значило да се ја одричем свог права да своју породицу и себе браним од лажи истином а ја тог права не желим да се одрекнем.

Онај ко је одлучио да ме пред српском јавношћу пореди са највећим зликовцима српског народа, да ме оптужује за милионске крађе и да ме јавно представља као лошег човека који треба да заврши у затвору, није се користио својим правом које му у овој земљи гарантује слобода штампе него га је злоупотребио и зато треба да одговара.

Ја данас нећу коментарисати ни новинарску струку ни етику, јер не мислим да на то имам право. Али морам да вам скренем пажњу на претпоставке од којих се креће у вашем саопштењу а које нису тачне.

Градоначелник Београда није тужио Курир, нити је то учинио председник Демократске странке. Да је тако, подносилац тужбе био би град Београд или Демократска странка, а не Драган Ђилас.

Тужио их је Драган Ђилас. Грађанин ове земље који пред законом има иста права и исте обавезе као и било који други грађанин Србије без обзира којим се послом бави или коју политичку функцију обавља. Закон мора бити исти за све и ја се надам да се у томе барем слажемо. Зато моја тужба не може имати за циљ да увуче Курир у било шта, па тако ни у политички сукоб.

Циљ моје тужбе је јасан, желим да заштитим најпре своју породицу, која је због медијског прогона угрожена, а затим и свој углед јер га нисам стицао вређајући друге или ширећи неистине о њима него својим радом.

Што се висине одштетног захтева тиче она је иста као износ за који ме је Курир оптужио да поседујем. Колико год је такав захтев невероватан, исто толико је велика неистина коју је о мени написао Курир објавивши да имам толики новац.

Циљ астрономског одштетног захтева није био да покушам да угрозим Курир, него да јавност сазна да грађанин Драган Ђилас тужи Курир.

Без оваквог одштетног захтева никада ни јавност ни чланови Владе не би приметили мој протест против неистина које о мени објављује Курир.

Упознат сам са судском праксом која уколико се докаже да је објављивана неистина за то додељује одштету од максимум 500.000 динара. Ја ћу за сваку објављену неистину о себи наставити да тужим Курир и сва средства добијена на суду по тим тужбама, уколико суд донесе такву пресуду, биће уплаћена на рачун Дома за смештај деце ометене у развоју у Сремчици.

Искрено вам се захваљујем што сте показали интересовање за овај случај. Очекивао сам да ћете то интересовање као професионална организација показати чим се почело са објављивањем лажи о мени, када сам поређен са Хитлером, поглавником (Анте Павелићем) и вређан на разне друге начине.

На жалост, то се није десило. Ви сте, као и шира јавност, реаговали тек након астрономског осштетног захтева.

И на крају, веома бих ценио да обавестите и јавност и мене да ли је саопштење које је издало Удружење новинара Србије лични став председника удружења или је то став удружења у целини. Из саопштења се не види који је орган удружења заузео такав став нити када је одржана седница тог органа, што оставља дилему.

Уверен сам да свако добронамеран у овој земљи жели да медији и новинари имају максималну слободу у свом раду, али и да ту слободу мора пратити одговорност за сваку објављену реч.

Срдачно вас поздрављам,

Драган Ђилас

Коментари (6)

Остави коментар
чет

24.01.

2013.

zabrinuti građanin [нерегистровани] у 16:52

Re:

To što je Kurir tabloid ne znači da nužno objavljuje neistine. Ukoliko je to slučaj trebalo bi da odgovaraju na sudu, ali ako se pokaže suprotno....eeee onda ni najobrazovanijoj gospodi neće biti bitan rečnik kojim se služe! Istina je uvek istina, nema veze kako je upakujete draga Slađana

Одговори
чет

24.01.

2013.

zabrinuti građanin [нерегистровани] у 16:49

Re: Au.....

...kakva nepismenost! Nadam se da u slučaju Vaše dece iver ipak pada dalje od klade, jer je u protivnom moja tvrdnja da su novinari uglavnom polupismeni potvrđena!

Одговори
чет

24.01.

2013.

Sladjana [нерегистровани] у 02:39

Re: nema opravdanja

Taj "najobičniji tabloid gde rade polupismeni ljudi" se i dalje zove novinama, a strukovna udruženja zaposlene naziva kolegama, profesionalcima. E, dok je tako svi ćemo biti kolektivno na dnu, a filmovi o Beogradu( nedavno ARTE kanal) će počinjati rečenicom da beogradski novinari nisu dobri i da su izveštaji nacionalistički)

Одговори
чет

24.01.

2013.

Sladjana [нерегистровани] у 02:30

O neprofesionalizmu

Građanin Dragan Đilas je potpuno u pravu što tuži jer ne može biti izgovor što su neke novine "običan tabloid". Profesionalna udruženja su zaista reagovala zbog odštetnog zahteva a ne zbog neprofesionalnog izveštavanja i sve dok budu dopuštala da ti "obični tabloidi" i njihovi novinari budu nazivani profesionacima i kolegama i dalje će nas porediti sa najgorima a filmovi o Beogradu ( nedavno ARTE kanal ) će počinjati rečenicom da Srbija nema dobre novinare i da su izveštaji prožeti nacionalimom.

Одговори
сре

23.01.

2013.

anonymousZoran [нерегистровани] у 22:20

крађа и превара

Деца су ми радили код нјега у фирми по две године за плату од 12.000 дин.Без плаћеног социјалног и пензионог стажа.Њих двоица 4 године ,колко има још такве деце па иѕрачунајте колко је он зарадио само на нјима.

Одговори
сре

23.01.

2013.

zabrinuti gradjanin [нерегистровани] у 17:00

Kalimero

Ah, jadni mali Đilas....na stranu to što je Kurir najobičniji tabloid gde rade polupismeni ljudi (kao i u većini domaćih medijskih kuća) ali ne vidim kakva je nepravda učinjena ovom osvedočenom monopolisti u sferi medija! Ko ga ne zna-skupo bi ga platio....

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси