Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ без најављених периодичних извештаја; Аранђеловић: Колеге нису стигле да обраде све податке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 12. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

РЕМ без најављених периодичних извештаја; Аранђеловић: Колеге нису стигле да обраде све податке

На питање УНС-а када ће Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) објавити анализе о извештавању телевизија у предизборној кампањи и зашто нема најављених периодичних извештаја, чланица Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић рекла је да ће они бити објављени ускоро и да Тим за мониторинг и анализу медијског садржаја не може да стигне да све резултате обради у реалном времену.

„Разговарала сам са колегама и рекли су ми да ће периодични извештај бити објављен ускоро. Наше службе нон-стоп прате емитере, али не могу да стигну да у реалном времену обраде све резултате, уз посао који имају поред избора“, каже она.

У Методологији за праћење изборне кампање коју је РЕМ усвојио ове године пише да ће „Служба за надзор и анализу периодично објављивати резултате спроведеног надзора“, односно да ће правити периодичне извештаје који обухватају анализу до по петнаест дана изборне кампање. По завршетку избора, РЕМ треба да објави и Завршни извештај, наведено је у овом докумету који је објављен у одељку Извештаји и анализе, на сајту РЕМ-а.

Извештаји би, како пише у овом документу, требало да пруже податке о количини програмског времена које су емитери посветили сваком од учесника предизборне кампање.

Председник Србије Александар Вучић је пре више од месец дана, односно 1. новембра, расписао ванредне парламентарне, а председник Народне скупштине Владимир Орлић изборе за одборнике скупштина градова и општина.

До избора 17. децембра је остало мање од десет дана, а до ступања на снагу предизборне тишине, 14. децембра у поноћ, још шест дана, а периодичних анализа РЕМ-а нема.

Савет РЕМ-а је, како је Аранђеловић средином новембра рекла за Демостат, већином гласова одлучио да Тим за мониторинг и анализу и ове године прати кампању на јавним сервисима, на све четири телевизије са националном дозволом – Првој, Пинку, Б92 и Хепију, као и на сва четири кабловска оператера - К1, Н1, Новој С и Ал Џазира Балканс.

У међувремену, резултате истраживања неименованих агениција су објавили таблоиди. Међутим, објављени подаци односе се само на телевизије Н1 и Нова С, односно на то да ове кабловске телевизије негативно извештавају о председнику Србије Александру Вучићу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси