Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ранко Пивљанин добитник награде „Александар Тијанић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 12. 2023.

Извор: УНС

Ранко Пивљанин добитник награде „Александар Тијанић“

Главни уредник листа „Нова“ Ранко Пивљанин овогодишњи је добитник награде „Александар Тијанић“, коју Удружење новинара Србије (УНС) додељује за борбеност у новинарству.

„Ранко Пивљанин припада средњој, професионалној, поштеној генерацији српских новинара, која улаже последње атоме знања и енергије да се спречи, заустави врло видљиви пад нашег журнализма“, пише у образложењу жирија, који је једногласно одлучио да Пивљанину буде додељено ово признање.

Зналце његовог новинарског учинка, наводи жири, не чуди његова данашња битка за слободу и моћ речи, независност медија, плурализам...

„Јер, прошао је изазовну и велику школу независне 'Борбе' деведесетих ратних година, ширину и нови дух 'Блица', све до садашње позиције главног уредника независног листа 'Нова'. У том вишедеценијском израстању, Пивљанин је опробао и веома савладао све жанрове новинарског изражавања“, пише у образложењу.

Жири је навео и да су Пивљанина ових година „највише узнели и читалачкој публици приближили коментари“.

„Нису то трачерске и површне дневне колумне, својствене једном делу аутора. Пивљанин, напротив, има за подлогу знање и чињенице. Из тога следе ставови, врло јасни, врло прецизни. Он рендгенском прецизношћу проналази и открива, износи на длан бољке друштва и политике. Не изиграва храброст. Не прави се важан. Не копира мудраце. Њега је новинарска пракса одгајила да буде истинит, отворен, јасан, директан. У његовом видокругу нема заштићених и помилованих. Ко је грешан – грешан је“, истакао је жири.

Ранко Пивљанин је, стоји у образложењу, и језиком и бескомпромисношћу и ширином тема наследник оних водећих новинарских узора, међу којима је био и Александар Тијанић, чије име носи ова награда.

„Зато је задовољство уручити ово признање једном од водећих новинарских професионалаца у Србији данас“, закључио је овогодишњи жири.

О награди су ове године одлучивали Манојло Вукотић (председник жирија), Оливера Ковачевић, Зара Тијанић и прошлогодишњи добитник Вук Цвијић.

Награда се састоји од дипломе и новчаног износа од 2.000 евра у динарској противвредности. Биће уручена 21. децембра, на додели годишњих награда УНС-а.

УНС ову награду за новинарску храброст додељује од 2015. године. До сада су је добили: Јелена Попадић 2015. године ("Политика"), Горислав Папић 2016. године (РТС) , Љубица Гојгић 2017. године (РТВ) , Вељко Лалић 2018. године ("Недељник"), Живојин Ракочевић 2019. године (новинар и књижевник), Јелена Зорић 2020. године (Н1), Сандра Петрушић 2021. године (НИН) и Вук Цвијић 2022. године (НИН).

Коментари (1)

Остави коментар
сре

13.12.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 12:27

Čestitke

Nagrada je otišla u prave ruke! Bravo!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси