Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Опречни ставови треба ли новинари да најаве долазак на бирачка места у недељу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 12. 2023.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Опречни ставови треба ли новинари да најаве долазак на бирачка места у недељу

Да ли новинари, фотографи и новинарске екипе треба да најављују свој долазак на бирачка места у недељу, 17 децембра, како би снимили, фотографисали односно извештавали о изборима, питање је на које надлежни за то немају јединствени одговор.

Наиме, Удружењу новинара Србије (УНС) обратиле су се колегинице и колеге са недоумицама на који начин новинари и новинарске екипе могу да прате изборни дан, шта смеју, а шта није дозвољено да снимају и фотографишу на бирачким местима, као и да ли је за то потребна претходна најава.

Информације које је УНС добио су различите. Док Приручник РИК-а наводи да је најава обавезна, локални одбори, односно изборне комисије су несигурни и нејединствени у ставу – у некима најаве нису потребне, други упућују на Републичку изборну комисију (РИК), док трећи кажу да је најава потребна.

УНС је најпре ова питања поставио Републичкој изборној комисији (РИК), али званични одговор нисмо добили.

Речено нам је само да ће данас у току дана РИК објавити саопштење о распореду и сатници конференција РИК-а у изборном дану, у ком ће бити и део посвећен медијском извештавању, односно информација како медији могу извештавати са бирачких места. То саопштење до тренутка објављивања овог текста није стигло.

Како смо, ипак, незванично сазнали, новинари ће моћи да извештавају без најаве, а уколико буду имали проблема, могу се позвати на саопштење РИК-а чију објаву очекујемо.

У Приручнику РИК-а најава обавезна, локални бирачки одбори без јединственог става

У Приручнику за рад бирачких одбора из 2023. године који је објавио РИК наводи се да “представници медија могу доћи на бирачко место да би припремили извештај о току гласања, уз претходну најаву локалној изборној комисији или координатору РИК-а, и мимо тога се не смеју задржавати на бирачком месту”.

Ипак, ни у овом Приручнику, нити неком другом, не наводи се које податке треба доставити локалним одборима, као ни у ком року.

УНС је позвао неколико локалних бирачких одбора и упитао да ли се и како новинари могу пријавити за извештавање, али смо добили различите одговоре.

У појединим локалним одборима УНС-у су рекли да немају сазнања о томе, те да ова питања поставимо РИК-у.

У другим, пак, кажу да није потребна најава, већ да се новинарске екипе могу појавити само са својим новинарским легитимацијама.

Потребно је, кажу на пример у Обреновцу, да се јаве председнику изборне комисије и покажу легитимацију.

“Новинари који дођу, треба да се јаве, легитимишу и биће им омогућено да уђу и кратко сниме прилике на бирачком месту. Они се не смеју ту задржавати, ометати гласање, нити снимати поверљиве податке”, каже председник бирачког одбора у овој београдској општини Виктор Стојковић.

Исто су нам потврдили и у Лесковцу.

У Панчеву и Неготину опет, кажу да се у овим местима не одржавају локални избори, па ова питања морамо упутити РИК-у.

Како каже председник панчевачке изборне комисије Милан Балчин, све док избори нису на локалу, за све, па и евентуалну регистрацију медија, надлежан је РИК.

У Неготину су рекли да “мисле да је регистрација обавезна, али да медији треба да се најаве РИК-у јер су у питању републички избори”.

У Краљеву опет другачије - наводе да је потребно и да екипе најаве мејлом да је медиј заинтересован да медијски испрати изборни дан.

Ранијих година, додају у Краљеву, РИК је локалним комисијама достављао образац за акредитацију медија, али је то ове године изостало. Нико им у РИК-у, каже председница ове изборне комисије Данијела Мајсторовић, на питање шта да раде није дао конкретан одговор. 

Она је УНС-у рекла да су у договору са локалним медијима одлучили да медиј пошаље мејлом најаву да ће извештавати са бирачких места. Додаје, ипак, да нико неће правити проблем и ако неко ко није раније најављен, дође да извештава.

У београдској општини Вождовац, у изборној комисији рекли су УНС-у да је најава неопходна, те да се заинтересовани медији могу њима јавити телефоном и најавити долазак на бирачко место, или се обратити директно РИК-у.

Црта – пријавите се да бисте се обезбедили

У правном тиму Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (Црта) који се већ годинама бави посматрањем избора на националном и локалном нивоу, кажу да новинарима саветују да се пријаве локалним изборним комисијама, како је прописано Приручником РИК-а, како би били сигурни да ће им медијско праћење избора, односно извештавање, снимање или фотографисање бити омогућено.

„Новинари могу снимати и фотографисати, али тако да не угрожавају тајност гласања. Не би смели да снимају гласаче иза паравана, изводе из бирачких спискова у којима се виде подаци грађана и слично. Значи, не смеју да нарушавају сам процес гласања“, рекли су УНС-у у правном тиму Црте.

Бираче, како кажу, смеју снимати и фотографисати, осим на самом бирачком месту, док гласају.

„Свакако се новинарске екипе морају обратити представницима комисије на бирачком месту и они ће их упутити у оно што је дозвољено или не“.

Председник Извршног одбора УНС-а и главни и одговорни уредник РТВ Канала М из Параћина Слободан Радичевић каже за УНС да ће се његова редакција „свакако писаним путем обратити градским и општинским бирачким одборима“, те да то саветује и другима.

„Послаћемо информацију да ћемо тога дана интензивно пратити, на терену који покривамо, ток избора и посетити неколико бирачких места како би извештавали о току изборног дана, те да ће се екипе на лицу места свакако обратити и председницима бирачких одбора“, каже Радичевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси