Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС сазнаје: На протестима 24. децембра на фоторепортера Бете и сниматеља Ал Џазире насртао исти полицајац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 01. 2024.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

УНС сазнаје: На протестима 24. децембра на фоторепортера Бете и сниматеља Ал Џазире насртао исти полицајац

На фоторепортера Бете и сниматеља Ал Џазире насрнуо је исти припадник жандармерије у ноћи протеста 24. децембра прошле године испред Скупштине Београда сазнања су Удружења новинара Србије (УНС).

Медијске екипе налазиле су се десно од скупштинске зграде, изнад гараже, ближе улици Драгослава Јовановића и неколико минута након почетка интервенције почело је хапшење учесника протеста који су бацали предмете ка полицији, рекао је УНС-у извор који је желео да остане анониман.

Екипа Ал Џазире емитовала је програм уживо и није се померала са места на ком је била пре полицијске интервенције.

Група новинара, фоторепортера и сниматеља остала је иза формираног кордона одакле је, према информацијама УНС-а, дошао униформисани жандарм који је уз повике, псовке и претње гурао фоторепортера Бете, кренуо за њим када се он одмицао и пробао да скине фотоапарат који је он држао око врата.

Тај жандарм је, сазнања су УНС-а, насрнуо и на сниматеља Ал Џазире. Његов глас се чује у програму који је емитован уживо, пре него што је спуштена камера, а новинарка која је била у директном преносу узвикнула "Чекајте шта радите...новинари смо". Она је тада гледаоцима рекла да је жандарм ухватиo за врат сниматеља.

Након што је особа која није била у униформи, а претпоставља извор УНС-а да је полицајац у цивилу, рекла жандарму да се склони и да не дира новинаре, он се удаљио.

УНС је ова два случаја забележио у базу напада, претњи и притисака на новинаре и медијске раднике, а сазнања ће изнети и на састанку Сталне радне групе за безбедност новинара у којој су представници новинарских и медијских удружења, тужилаштва и полиције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси